S:t Karins svenska skola satte annorlunda lektioner på schemat – och alla är nöjda!

Lista tre saker du är tacksam för i dag. Klasslärare Sofia Berlin instruerar årskurs fem i S:t Karins svenska skola och med stor iver tar eleverna fram sina pekplattor.
Det finns mycket att vara tacksam för: Kompisarna, katten Findus, marsvinen Kaneli och Taneli, hamstern Celeste och familjen, räknar Frida Lipponen, Olivia Friman och Amanda Porkka upp.
Elliot Koponen berättar att han dagen innan gjort något som hans mamma blev glad för och det kändes bra. Glädjen smittade av sig.
Och Lukas Wahteristo säger att han är tacksam för att det är fredag, att man kan ha kul med sina kompisar på rasten och att det på måndagsschemat står vetenskapliga fenomen. Dem får man utforska tillsammans med klasskompisarna och det är roligt.

Lektioner i VARM
Eleverna deltar i en av skolans schemalagda lektioner i resiliens. Varje vecka har de och resten av skolans cirka 200 elever också lektioner i vitalitet, aktivitet och meningsfullhet.
S:t Karins svenska skolas lite annorlunda lektioner började med att klasslärarna Sofia Berlin och Heidi Sourander för tre år sedan gick en kurs i positiv pedagogik. Nu deltar lärarna och rektor Maria Engblom i en kurs i hur man sprider välbefinnande i skolan och hela skolan har från och med det här läsåret gått in för lektioner i hur man mår bra.
Skolan kallar sitt projekt för VARM. Bokstäverna står för vitalitet, aktivitet, resiliens och meningsfullhet.
Det syns att eleverna är med på noterna.
— Jag har lärt mig om mina styrkor, att man kan vila på olika sätt och för mycket hälsosam mat också kan vara dåligt. Man ska inte gå till överdrift, förklarar Frida Lipponen och får medhåll av klasskompisarna: Det är lärorikt att utforska sina egna och andras styrkor, sätta namn på olika känslor och lära sig att slappna av.
Enkät visade vägen
Inför starten lät S:t Karins svenska skola utföra en enkät bland eleverna, föräldrarna och personalen. Skolan ville veta vad barnen och de vuxna avser med ”må bra”. Med utgångspunkt i svaren byggde man sedan upp lektioner i livsglädje, energi, återhämtningsförmåga och meningsfullhet.
Ett par konkreta exempel: Veckans lektioner i vitalitet i årskurs 3 och 4 har handlat om att lära sig tillreda hälsosamma mellanmål och i resiliensverkstaden har man funderat på hur det lönar sig att resonera kring misslyckanden.
— Att om jag misslyckas i en uppgift är det inte hela jag som är misslyckad utan det kanske bara handlar om att jag inte övade tillräckligt för att klara av just den här uppgiften bättre, förklarar Sourander.

Alla på skolan deltar i projektet. Klasslärarna har ansvar för olika bokstäver i VARM och det finns ett skilt Må bra-team, en VARM-grupp med representanter för föräldrarna, förskolan, skolgångshandledare, skolkurator, skolsekreterare och rektor samt ett team som fokuserar på personalens välmående.
När man mår bra lär man sig bättre
Sourander och Berlin är övertygade om att barn (och vuxna!) som har ord för sina känslor, som kan se sina egna styrkor, som känner glädje och mår bra lär sig bättre och har bättre förutsättningar att hantera konflikter och förstå varandra.
När man mår bra är man också mottagligare för ny kunskap.
— Både barn och vuxna är så duktiga på att räkna upp alla sina svagheter men om man lär sig att se sina egna styrkor lär man sig samtidigt se också andras styrkor. Ser man sina egna styrkor har man också lättare att tro på sig själv och att man klarar av motgångar, förklarar Berlin.

Är det dags för en revolt inom skolväsendet? Dags att ta med också annat än det som går att mäta i prov på schemat?
— Ja! Vi har redan sålt våra själar och hoppas att det här sprider sig som ringar på vattnet, säger Berlin och Sourander med en mun.
S:t Karins svenska skola arbetar med att öka välmåendet i skolan bland annat inom ramen för fortbildningen Förändringsarbete mot ökat välbefinnande i grundskolan. Det är Åbo Akademi som ansvarar för fortbildningen. Också Sarlinska skolan i Pargas deltar i kursen.
Underbart att läsa positiva skolnyheter. Hoppas värmen från S:t Karins sprider sig!
Vad intressant och garanterat nyttigt! Stor tumme upp för skolan!