S:t Karins svenska skola får trots allt ett nytt skolhus?


Samlingspartiet föreslår nu att staden tar reda på vad det kostar att riva Hovirinta och låta bygga ett nyckelfärdigt hus istället.Foto: Monica Forssell
Långdansen kring Hovirinta fastigheten och S:t Karins svenska skola har tagit en ny vändning.
Samlingspartiet, som är det största partiet i S:t Karins stadsfullmäktige, meddelade på måndagen att det anser att staden bör utreda vad det skulle kosta att riva den mögeldrabbade Hovirinta fastigheten och låta bygga ett så kallat nyckelfärdigt hus i stället.
Stadsstyrelsen behandlade Samlingspartiets motion på sitt möte på måndagen och ställde sig enhälligt bakom förslaget som går ut på att staden nu utreder och begär in anbud på nyckelfärdiga skolhus.
Beredningen av ärendet ska vara klar till fullmäktigemötet i maj och kostnaderna för ett nytt skolhus får inte bli mycket dyrare än en renovering, står det i politikernas ställningstagande.
Hittills har Socialdemokraterna och Samlingspartiet motsatt sig ett nytt skolhus som enligt stadens tjänstemän skulle kosta 13 miljoner euro att bygga. En renovering av den gamla fastigheten har uppskattats kosta cirka 9 miljoner euro.
I uträkningarna har man utgått från att ett nytt skolhus skulle byggas på traditionellt vis så att processen inleds med en arkitekttävling.
Ett nyckelfärdigt hus däremot innebär att staden köper alltsammans av ett företag som bygger huset av moduler som tillverkas i en fabrik och sedan forslas till platsen där huset ska stå.
I Egentliga Finland finns till exempel Teijo Talot i Bjärnå som bygger skolor, daghem och äldreboenden så att husen eller husdelarna byggs inomhus på fabriken och sedan forslas till stället där huset ska stå.

Sanna Vauranoja och Matti Alander, båda från Samlingspartiet.
Orsaken till att Samlingspartiet nu tänkt om är att renoveringen av Hovirinta fastigheten ser ut att dröja.
-Enligt de senaste uppgifterna skulle eleverna och personalen få flytta tillbaka in i fastigheten först på hösten 2020, berättar Matti Alander (Saml.) och Sanna Vauranoja (Saml.) och hänvisar till information som delgavs beslutsfattarna på stadsstyrelsens möte för två veckor sedan.
På samma möte beslöt styrelsen, på Hannu Rautanens (De gröna) initiativ att staden kollar upp hur väl barackerna som Hovirinta eleverna nu är placerade i motsvarar skolornas behov och huruvida det behövs fler baracker. På De grönas initiativ beslöt styrelsen också att staden utreder om en uppblåsbar hall kunde fungera som matsal åt eleverna och personalen.
Dessutom diskuterade mötet också oklarheter kring konkurrensutsättningen av arbeten och utredningar inom tekniska sektorn under de senaste åren.
Enligt Alanders uppgifter skulle S:t Karins kunna få ett nytt skolhus i Hovirinta för bara 8 miljoner euro, vilket är 5 miljoner billigare än det alternativ som stadens tjänstemän lyft fram och ungefär i samma prisklass som en renovering av den gamla fastigheten.
Föräldrar och personal som engagerat sig skolfrågan i S:t Karins har i flera repriser påpekat att tjänstemännens uträkningar gällande en ny skola är missvisande och att priset för en ny skola är i överkant.

Elever och personal är nu inhysta i baracker. Skolmaten äts från papptallrikar och temperaturen i barackerna har tidvis varit under 10 grader. Foto: Monica Forssell
Så sent som i slutet av januari röstade S:t Karins stadsfullmäktige om en renovering av Hovirinta fastigheten. Svenska folkpartiet, Kristdemokraterna, en majoritet av Vänsterförbundet, Sannfinländarna, Blå framtid och en Centerpartist röstade då för att renoveringsplanerna skulle remitteras så att noggrannare kalkyler för ett nybygge kunde tas fram. Med rösterna 11-39 beslöt fullmäktige ändå då att gå vidare med renoveringsplanerna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.