Förflytta dig till innehållet

S:t Karins kritiseras för sitt sätt att sköta upphandlingar 

Revisionsnämndens utvärderingsberättelse behandlas i S:t Karins stadsfullmäktige på måndagen.


Tekniska sektorn i S:t Karins får kritik för att handla enligt god förvaltningssed.
Det är stadens revisionsnämnd som i sin utvärderingsberättelse för 2017 skriver att det inom stadens tekniska sektor förekommit affärer och köp av tjänster utan vare sig ramavtal eller konkurrensutsättning.
Alla affärer har inte heller motsvarat det som politikerna i stadsfullmäktige kommit överens om och det har funnits brister i dokumentationen av köpen.
Utvärderingsberättelsen behandlas i S:t Karins stadsfullmäktige på måndagen.

Kritik mot tjänstemän och politiker

ÅU skrev om att allt inte går rätt till i staden i början av april Kritiken framfördes då av De grönas Hannu Rautanen som hade gått igenom kvitton från åren 2013-2017 och kommit till att staden hade köpt arbeten i anslutning till de fuktdrabbade skolorna i staden, till ett värde på över 300 000 euro totalt, utan vare sig ramavtal eller konkurrensutsättning.
Kritiken var riktad mot stadens tjänstemän men också stadsstyrelsens ordförande Matti Alander vars företag kan ha gynnats av att ingen konkurrensutsättning genomförts. Också företaget RTC Vahanen kan ha gynnats.

Interna uppföljningen måste bli bättre

Vidare har det i en specialgranskning kommit fram att alla som har hand om upphandling inom bildnings- och tekniska sektorn i staden inte känner till stadens regelverk gällande köp av tjänster och varor.  Beträffande det här vill revisionsnämnden se en ändring.
Den interna uppföljningen av upphandlingar bör också bli effektivare så att det inte finns utrymme för missbruk.

Sjukfrånvaron sjönk inte trots satsning på företgashälsovård

Utöver brister gällande upphandling tas också sjukfrånvaron bland stadens anställda och trakasserier upp i utvärderingsberättelsen.
Staden övergick till att anlita Mehiläinen för sin företagshälsovård i fjol men trots att kostnaderna steg med nästan 50% och servicen blev bättre sjönk sjukfrånvaron bland stadens anställda inte i fjol, utan tvärtom steg sjukfrånvaron.

S:t Karins ska bli en trakasserifri stad

Beträffande trakasserier vill revisionsnämnden att S:t Karins i framtiden är en trakasserifri stad.
Inom staden finns det interna regler och rekommendationer för hur trakasserier ska behandlas, men när en invånare, till exempel ett skolbarn stöter på trakasserier eller en tjänsteman blir trakasserad av en förtroendevald finns det inget regelverk.
Nämnden anser att det borde vara lättare för både invånare och anställda att anmäla trakasserier och ett alternativ är att man anställer ett trakasseriombud, skriver nämnden i utvärderingsberättelsen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter