Förflytta dig till innehållet

UPPDATERAD: S:t Karins höjer inte skattesatsen – budget och ekonomiplan godkändes av ett enhälligt fullmäktige

Mötessal fullsatt med människor

Stadsfullmäktige i S:t Karins godkände budget och ekonomiplan enhälligt. Foto: Stefan Holmström


Stadens fullmäktigegrupper hade inför tisdagens möte enats om innehållet, varifrån stadsstyrelsen förra veckan hade strukit några av de mer drastiska förslagen.
Ett sådant ärende gällde förslaget att lägga ned av Niemenkulman koulu i Pikis. Skolan får alltså fortsätta.
Ett annat ärende, med betydelse för svenskspråkiga invånare, gällde dagiset på Kuovinkatu. Den svenskspråkiga småbarnspedagogiken hålls ändå i kommunal regi och ska inte skötas av privata företag. SFP-ledamoten Åsa Gustafsson gladde sig över att det fanns ett brett samförstånd i frågan, särskilt som de svenskspråkiga i S:t Karins blivit fler.
– Jag vill också påminna alla om att det i slutet av förra året fanns 1 500 svenskspråkiga i staden.

Sjukskötare till kvällsjouren

De otrevligaste nedskärningarna hade strukits och ekonomiplanen innehöll nya, trevliga element – som rekryteringen av två sjukskötare till den öppna sjukvårdens kvällsjour. Det införs inte heller avgifter för sjukskötarmottagning.
Frågan om en gemensam rektor för Hovirinnan koulu och S:t Karins svenska skola avgjordes inte igår. Den frågan är en del av de anpassningsåtgärder som ska behandlas senare.
Av de mindre ärendena kan kan nämnas att självrisken slopas för staden anställda då de besöker stadens simhall eller gym.

Möte för att kolla läget

Då man ser på helheten – och de strukna drastiska sparåtgärderna – var det inte konstigt att de samlade ledamöterna var tämligen nöjda, trots att det handlade om en minusbudget med ett underskott på 600 000 euro.  För att vara på den säkra sidan inledde fullmäktige ändå sitt möte med en halvtimmes förhandlingspaus.
Målet var att reda ut om sämjan var så god att det var möjligt med ett ja för både budget och ekonomiplan, i stället för att rösta om varje enskilt ärende.
Alla var såklart inte helt nöjda, vilket märktes senare i bland annat Sannfinländarnas gruppanförande:
– Vi fick göra många svåra val och hade kanske önskat att också andra gjort fler sådana, sade Tommi Leppänen.
Efter gruppanföranden och diskussion klubbades hela ekonomipaketet ändå i genom med ett enhälligt ja. Det resulterade faktiskt i en liten spontan applåd, där både ledamöter och några ur publiken deltog.

Röstade om skattesatsen

I frågan om skattesatsen gick åsikterna ändå isär. Det märktes tydligt i de flesta inlägg. I SDP:s gruppanförande sade Timo Virkkula att frågan är principiell.
– Man ska inte göra upp orealistiska budgetar, inte heller budgetar med ett underskott. Därför borde vi höja skattesatsen något. I motsats till vad många sagts här på mötet så drabbar en höjning inte dem som har minst.
De som inte ville ha en höjning varnade för sådant kortsiktigt tänkande, att hitta lösningen i invånarnas ficka.
– Jag är samma åsikt då det gäller ekonomin: vi kan inte fortsätta så här, men om vi höjer skatten nu är jag rädd för att vi gör det samma efter ett år.

Ingen höjning … ännu

SDP:s Virkkula föreslog en höjning av skattesatsen med 0,25 procentenheter till 20 procent, understödd av De Grönas Hannu Rantanen.
I omröstningen gick det enligt partigränserna: 27 röstade för en oförändrad skattesats, 23 för en höjning. Skatten rörs alltså inte.
De som sade nej var Samlingspartiet, Centern, Kristdemokraterna, SFP, Blå och Sannfinländarna. De som röstade för en höjd skatt var SDP:arna, De gröna och Vänsterförbundets ledamöter.
Många som sade nej konstaterade ändå i sina inlägg att en höjning kanske blir aktuell inom några år.
12.11.19 kl 18.15: Artikeln omskriven och kompletterad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter