Förflytta dig till innehållet

S:t Karins-företag charmar Real Madrid – Intelligenta skosulor har koll på fötternas rörelser

Allväderssensorer. Batterierna räcker cirka 20 timmar och chipen klarar hetta, kyla och regn. Foto: Johan Backas


Fotboll. Progda är ett fempersonersföretag i S:t Karins som bestämt sig för att erövra världens fotbollsplaner.
Deras produkt Xampion, ett mikrochip som man sätter i skosulan, kan förutom att mäta löpsträckor och -intensitet också berätta åt användaren hur många gånger denne rört bollen med vänster eller höger fot.
Inte nog med det, appen kan dessutom säga om det varit en beröring med in- eller utsidan av foten, eller med vristen. Och om det varit en mottagning, passning eller ett skott.
– Vi är ensamma i världen om att kunna erbjuda så här mycket information så här pass billigt. Storklubbarna har avancerade kamerasystem på sina träningsanläggningar och matchstadion, men de kostar hundratusentals euro, säger Tero Suominen som är vd för Progda.
Det är också han som är idéns fader. Efter att i många år ha varit lagledare för juniorlag väcktes tanken hur tekniken kunde erbjuda juniorer bättre möjligheter att följa med sin egen träning.
Som ingenjör med en lång karriär vid Nokia och Microsoft passade han på att starta eget när bolaget sade upp folk.
Produktutvecklingen har räckt några år, och mest skötts inom den egna firman för att kvaliteten ska säkras.
Att få in tillräckligt känslig sensorteknik i chipet som är mellan 4 och 6,5 mm tjockt, 27 mm brett och 47 mm långt har krävt en hel del arbete.
– Riktigt små bollberöringar, som man kan se till exempel i jongleringstävlingar, känner sensorerna inte igen. Men i övrigt är de väldigt exakta, säger Suominen.
Att chipen skulle placeras i skosulan under fotvalvet var självklart eftersom det är enda stället under vristen det ryms och kan leverera så exakt information om bollberöringarna.
Målgruppen är främst juniorer. Suominen säger att det främst är de som behöver och vill följa med sin egen träning.
Xampion kan dessutom vara ett hjälpande verktyg för tränare som vill kolla upp om spelarna gjort sina hemläxor, eller för föräldrar som vill se hur barnen tränat.
– Men vi vill absolut inte att det ska användas som ett kontrollverktyg. Tanken är att göra sporten och tränandet mera intressant.
34 är den minsta storlekens sulor som chipet ryms in i.
Sensorerna slår på sig själv vid rörelse, så man behöver inte aktivera dem innan träning.
Efter träningen är det bara att slå på appen i telefonen och sedan skaka på chipen för att datan om träningspasset ska överföras.

Vidareutvecklar tekniken. Vd Tero Suominen och marknadsföringschef Sami Haltia vill utveckla Xampions sociala egenskaper. Det är i princip också möjligt med liveöverföring av datan, men det skulle kosta betydligt mer.


Sami Haltia, marknadsföringschef för Progda, säger att spelarna via appen kan jämföra sina resultat med andra.
– Det är främst de sociala egenskaperna vi vill utveckla vidare, göra appen mera spelaktig och belönande, säger Haltia.
Försäljningen inleddes i våras. Av ligalagen har både Inter och TPS Xampion i användning, och förfrågningar har kommit från klart större klubbar.
– Real Madrid är en av jättarna som hört av sig. Vi har inget kontrakt med dem, men redan att sådana klubbar är intresserade berättar något om vår produkt, säger Haltia.
För tillfället har Progda 14 aktieägare, däribland fotbollsprofilerna Jere Uronen, Juha Reini, Petri Pasanen och Hammarby IF:s sportchef Jesper Jansson.
I sommar planeras en större aktieemission för att samla in medel för internationalisering. Redan då är tanken att hitta säljkanaler i Sverige och Danmark för att sedan stegvis röra sig nedåt mot Sydeuropa.
– I Finland finns det 140 000 licensierade fotbollsspelare, medan siffran i Tyskland är 16 miljoner. Så det är klart att vi vill bli internationella direkt, säger Suominen.
Xampion kan också i framtiden anpassas för att samla data i andra sporter. Till exempel i innebandy har den redan testats genom att sättas fast på klubbladet.
– Men för att kunna fungera perfekt i andra sporter skulle det krävas en hel del arbete. Vi har fullt upp med fotbollssidan, men är villiga att licensera tekniken om någon annan vill vidareutveckla den för andra sporter, säger vd Tero Suominen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter