Språkprojekt förde samman yrkesstuderande från Rovaniemi och Axxell på Högsåra


Lägerskola på Högsåra. I höst ordnas ett motsvarande läger i Lappland.
Den senaste veckan har ett tjugotal yrkesskolestuderande från Rovaniemi och Axxell sammanstrålat på Högsåra i tvåspråkighetens tecken. Lägerskolan är en del av projektet Hurrikaani som har pågått under läsåret och fortsätter ännu i höst.
– Tanken är att det ska vara roligt, att man ska visa respekt och att eleverna ska våga prata även om de inte kan språket felfritt, berättar Carola Gröndahl, lärare vid Axxell.
Axxelleleverna kommer från olika studieinriktningar och i huvudsak från Åboland, Västnyland och Åland. Lapplänningarna å sin sida kommer i huvudsak från vård- och turismlinjerna vid Lapin Koulutuskeskus Redu. Under året har eleverna haft Skypeträffar, men det här är första gången de träffas i verkligheten.
– Alla som deltar från Axxell kommer från helt svenskspråkiga miljöer, vi har inte tagit med någon som redan pratar finska. I Lappland å andra sidan finns det ett behov av svenskakunskaper med tanke på turismen.
Trots språkmuren tycker Gröndahl att kommunikationen har fungerat bra. Ingetdera modersmålet har blivit dominerande över det andra, och förbudet mot engelska har hållit i de flesta fall.
– Vi har helt fräckt placerat dem i språkligt blandade grupper. I praktiken har det ofta blivit så att eleverna pratar sitt modersmål och fyller i med det andra språket då motparten inte förstår.
Hurrikaani är möjligt tack vare finansiering från Svenska kulturfondens program Hallå!, för levande tvåspråkighet.
Under veckan har eleverna bland annat besökt Vikingabyn i Rosala och lärt känna varandra genom olika lekar. Lägret avslutades i Åbo där man gjorde en rundvandring på Åbo slott.

Wendla Lahtinen, Olli Hellén, Katariina Piuva, Adam Manelius, Antonia Österblad. Foto: Fredrik Häggman
Sjöfartsstuderande Adam Manelius och kosmetologstuderande Antonia Österblad från Axxell tycker att det är ganska lätt att förstå finska, men svårare att våga prata.
– Här har man tvingats att öva. Man kommer ju att behöva finskan till sjöss, säger Manelius.
Katariina Piuva, Olli Hellén och Wendla Lahtinen från Redu tycker att svenskan är viktig att kunna i arbetslivet. Hurrikaani-kursen är en valbar kurs för dem.
– Som närvårdare är det alltid till nytta att prata patientens språk. Svenska är ganska lätt att förstå, så länge personen man pratar med förklarar långsamt, säger Piuva.
Alla tre visste sedan tidigare att det finns områden i Finland där alla inte kan finska.
– Det var mer överraskande att de var så pass bra på finska.
Piuva påpekar också att naturen i skärgården är väldigt vacker. I höst är det Rovaniemibornas tur att visa upp naturen i sina hemtrakter, då gruppen åker på ett motsvarande läger till ett Lappland.
– Vi har en gemensam Whatsapp-grupp och kommer att hålla kontakten via den, säger studenterna.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.