”Språket och identiteten ska stödas” – bildningsdirektören tonar ner oron för tvåspråkiga dagis
Åbo stads planer på att omorganisera dagisverksamheten har satt känslorna i svallning bland finlandssvenska Åbobor.
Bland annat föreslås det att ett par dagis ska bli tvåspråkiga, bland dem Braheskolans daghem på Hirvensalo som enligt planen flyttar till Rönnudden där det byggs ett nytt daghem för finsk- och svenskspråkiga barn.
Liliane Kjellman, direktör för svenskspråkig fostran och utbildning känner till kritiken, men hon säger att det inte finns anledning att oroa sig för att den svenskspråkiga verksamheten nedprioriteras. Hon talar hellre om samlokaliserade enheter än om tvåspråkiga.
– Det är inte meningen att blanda grupperna. Det kan till exempel vara så att det finns en skild flygel där man har svenskspråkig verksamhet.
– Jag har varit noga med att påtala hur viktigt det är med god kvalitet på den svenska småbarnspedagogiken för att stöda språket och identiteten.

Syftet med en sammanslagning över språkgränserna är också ekonomisk, säger Kjellman.
– Staden visar framtidstro genom att satsa på nya dagis och då gäller det att utnyttja fastigheterna så bra som möjligt, det är ingen idé att de står tomma, säger Kjellman.
Ser du några positiva effekter av att ha svensk- och finskspråkiga barn i samma dagis?
– Det gör jag. Våra svenskspråkiga barn är ingen homogen grupp. Det finns många som växer upp i två- eller flerspråkiga familjer, vi har enstaka familjer där hemspråket är finska och så finns det de helt svenskspråkiga familjerna, alla har lite olika behov.
– Om man är i samma fastighet ges barnen möjlighet att i ett tidigare skede bekanta sig med finskan.
En viktig aspekt i dagisreformen är att det inte ska uppstå några språköar där de finlandssvenska barnen är en liten minoritet bland alla barn som talar finska, säger Kjellman.
– En svenskspråkig grupp ska inte placeras ut till olika ställen. Det ska vara jämbördigt så att det finns lika många svenskspråkiga som finskspråkiga barn. Det får inte bli någon språksegregation.
Säg din åsikt
Kjellman hoppas nu att föräldrarna nu går in på Åbo stads Säg din åsikt-tjänst och kommenterar förslaget till dagisreform. Alla åsikter är välkomna, både positiva och negativa.
– Man ska skriva ner sina tankar och berätta vad man tycker. Det går också bra att kommentera kartan om man tycker att det finns någon stadsdel som saknar dagis och där behovet är stort.
– Nu är det läge att säga sin åsikt.
”Språket och identiteten ska stödas” Jag tillåter mig att tvivla. Stödet blir allt svagare i utbildningsmiljön. All kringpersonal talar andra språk än svenska. Många elevers finska är så stark att lekspråket ofta blir finska och i dagens situation finns det risk för att inte ens den pedagogiska personalen behärskar svenska. Dagens Hbl berättar om dagispersonal från Spanien. Jag har inget mot dem, men de är ett bevis på bristen på svenskspråkig personal. I det avseendet är Åbo knappast ett undantag.
Värna om de svenska miljöerna så länge det går. Vad följer efter det ”tvåspråkiga” skedet?