Förflytta dig till innehållet

Sportåret 2019: Lejonsuccéer och historisk EM-plats i fotboll

Fotbollsspelare skjuter straff

”Med en trygg marginal på fyra poäng ner till Grekland bärgades EM-platsen bakom ett ohotat Italien.”

Kaapo Kakko iklädd Finlands vita speltröija skjuter pucken mot mål under ishockey VM i Bratislava våren 2019.

Kaapo Kakko. 18-åringen gjorde sex stycken mål och passade ett på vägen till VM-guld i ishockey våren 2019. Foto: Finlands Ishockeyförbund


Ett decennium är slut och det är hög tid att summera 2010-talets sista idrottsår.
Trots att fotbollslandslaget stal showen mot slutet av 2019 håller ishockeyn åtminstone tills vidare ett bastant grepp om den finländska publiken. Fortfarande föredrar nästan dubbelt fler ishallarna framom en fotbollsarena när de på plats vill se en ligamatch.
Året bjöd också på exempellösa framgångar för våra folkkära hockeylejon. Både på den manliga och kvinnliga sidan.

Dubbla guld för Kaapo Kakko

Redan 5 januari korades Finlands 20-åringar för femte gången till världsmästare. I turneringen som avgjordes i Kanada öppnade unglejonen lite anspråkslöst för att i slutspelet lysa.
Kanada slogs ut i kvartsfinalen efter en makalös vändning och via en uppvisning mot Schweiz i semin väntade USA i finalen. Då halvannan minut återstod slog TPS Kaapo Kakko in den avgörande pucken bakom den amerikanske målvakten.
Några månader senare var Kakko med om något ännu större när Finland helt otippat vann stora VM i Bratislava. Kakko gjorde sex mål i de fyra första matcherna för att sedan låta lagkamrater som målvaktsensationen Kevin Lankinen och lagkaptenen Marko Anttila ta hand om huvudrollerna.
Lankinen stoppade allt utom ett skott i medaljmatcherna mot Ryssland och Kanada som tillsammans med Sverige utgjorde huvudfavoriter i turneringen. Fyrtornet Anttila stod för fyra oerhört tunga fullträffar då landslaget under Jukka Jalonens ledning precis som 2011 triumferade på slovakisk is.
I NHL-draften i juni blev Kaapo Kakko den fjärde finländaren att gå som tvåa bakom en nordamerikansk spelare. I bottenlaget New York Rangers har det under hösten blivit längre mellan poängen för Kakkos del, fast som 18-åring har man minst sagt framtiden för sig.

Moraliska världsmästare

Hockeydamerna var ett kontroversiellt domslut ifrån att på hemmais bryta den nordamerikanska dominansen i OS- och VM-sammanhang.
Finland hann de facto vara världsmästare i några minuter innan Petra Nieminens förlängningsmål mot USA i finalen på tveksamma grunder dömdes bort efter en olidligt lång videogranskning. I straffläggningen drog amerikanerna det längre strået.
Men den historiska segern över Kanada i semifinalen tar ingen ifrån lejoninnorna. Och det finländska förbundet belönade spelarna med samma summa som om de vunnit guld. Att herrarnas bonuspengar nästan fyra gånger om överstiger sina kvinnliga kollegers är en annan historia.

Teemu Pukki stod ensam för tio av Finlands 16 fullträffar i EM-kvalet. Här straffar han Liechtenstein i den avgörande matchen i Helsingfors. Foto: Johan Backas

Pukki frossade i kvalmål

Herrlandslaget i fotboll hade aldrig tidigare kvalat in till en storturnering men i EM nästa sommar är Finland med. Med en trygg marginal på fyra poäng ner till Grekland belades andraplatsen bakom ett ohotat Italien som inte tappade en enda poäng i gruppen.
Endast tre anfallare nätade oftare än Teemu Pukki som ensam stod för nästan två tredjedelar av de blåvita kvalmålen. Pukki var förstås namnet på de flestas läppar efter en länge avlägsen dröm blivit verklighet. Men utan en pålitlig defensiv i tränaren Markku Kanervas trygga 4–4–2-uppställning hade det inte gått vägen.
Paulus Arajuuri och Joona Toivio bildade ett stabilt mittbackspar framför Lukas Hradecky som inte släppte en enda enkel boll förbi sig i de nio matcher han vaktade målet. Glen Kamara blev den säkra bollfördelare som länge saknats på mittfältet och med det föll alla pusselbitar på rätt plats.
Av de tjugo nationer som hittills säkrat sina slutspelsplatser är Finland den enda debutanten. Kanervas elva måste minsann överträffa sig själva i en lindrigt uttryckt tuff grupp som utöver världsettan Belgien omfattar två av värdnationerna Danmark och Ryssland ifall EM-äventyret ska bli fler än tre matcher långt.

Lokala fotbollsframgångar

I de inhemska serierna blev det framgångar för både Inter och TPS. Inter var med i guldracet fram till ligans sista omgång där KuPS inför en rekordpublik, 9125 åskådare, blev för starkt i den avgörande matchen. Filip Valencic blev skyttekung med 16 fullträffar men det är tveksamt om Inter får behålla sin slovenske målspruta.
I ligakvalet stötte TPS för andra året i rad på Karlebyklubben KPV. Denna gång var rollerna ombytta. Efter ett mållöst första möte i Åbo var det TPS som steg tillbaka till högsta serien genom en klar 3–0-seger på bortaplan.
Också Pargas IF avancerade ett pinnhål i seriesystemet efter att i suverän stil vunnit herrtrean med sju poäng till godo på närmsta konkurrent. Därmed kommer det efter en paus på 13 år att spelas division 2-fotboll på Pajbacka i sommar.

Ingen stormakt längre

Skidor och speciellt friidrott är inte några finländska paradgrenar som i forna tider. I de tre stora globala mästerskapen med laggar – alpint, längdåkning och skidskytte – bärgade vår färskaste olympiamästare Iivo Niskanen den enda medaljen med ett brons på 15 km i klassisk stil.
På damsidan missade Krista Pärmäkoski medalj med försmädliga 1,4 sekunders marginal upp till milloppets trea. Therese Johaug, tillbaka efter sin dopningsavstängning, dominerade stort och lade beslag på tre individuella guld. Men i stafetterna fick Norge se sig besegrade av de duktiga svenska åkarna.

Mats Lundberg

Världsmästare. Svenske diskusbjässen Daniel Ståhl med rötter i Åbo bärgade VM-guld i Qatar. Foto: Mats Lundberg

Lång medaljtorka i friidrott

Friidrotts-VM avgjordes som många mästerskap numera i Asien – närmare bestämt i Doha. Arrangemangen blev starkt kritiserade på grund av den extrema värmen som krävde energislukande luftkonditionering inne i arenan och gång- och maratontävlingar mitt i natten.
Publikintresset var ytterst lamt i början men fick ett uppsving när hemmasonen Mutaz Essa Barshim vann höjdhoppet inför hänförda qatarier på läktarna.
Den finska truppen opererade i skuggan av alla de internationella stjärnorna och var trots Lassi Etelätalos överraskande fjärde plats i spjut inte i närheten av prispallen. Några blåvita VM-medaljer har det inte blivit sedan Tero Pitkämäkis brons i Peking 2015.
Vi fick nöja oss med att Åboättlingen Daniel Ståhl från Sverige stod pall för favorittrycket i diskus och vann guld med för honom beskedliga 67,59.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter