Spöken, skrymslen och teaterhistoria presenteras på ÅST i höst – Riko Eklundh gör det som 1800-talets Pinello

På lördag är det nypremiär för ”Pinello!” på Åbo svenska teater. Då tar skådespelaren Riko Eklundh med besökarna på en rundvandring i teaterhuset – utklädd som husets initiativtagare Nils Henrik Pinello.
Husets historia presenteras liksom teaterspöken, skrymslen och vrår som publiken annars inte ser.
Det är sex år sedan föreställningen visades senast.
I år är det 32 år sedan den visades för första gången.
– Det känns roligt och ganska overkligt att det har gått så lång tid. Men det beror ju på att jag har varit i yrket så pass många år, säger Eklundh.
Lusten att visa ÅST-huset för besökare har inte förändrats, konstaterar han.
Ett finger med i spelet överallt
Nils Henrik Pinello (1802–1879) hade många roller. Han var bland annat skribent och redigerade ÅU:s konkurrent Åbo Tidningar. Han var översättare och grundade restaurang Pinella (Pinellan) i Åbo.
Teaterhuset som han tog initiativet till öppnades år 1839 under namnet Åbo Teaterhus och är som bekant Finlands äldsta.
Då Riko Eklundh började arbeta på ÅST år 1989 efter Teaterhögskolan kände han inte till husets historia så värst bra.
– När jag började läsa in mig på ämnet och folk på teatern berättade för mig om Pinello så insåg jag vilken viktig person han var för teatern. Kulturellt var han nog den viktigaste personen i Åbo under en lång period på 1800-talet. Det verkar ju som om knappt något hände utan att han hade ett finger med i spelet, säger han.
Pinello var en stor teatervän och stod också på scen några gånger, berättar Eklundh.
– Han älskade att skriva bombastiska texter. Till teaterhusets öppning skrev han en lång prolog, en jättevacker text som jag också brukar citera en liten snutt av på rundturen.
Intäkterna går till Ukraina
Eklundh spelar inte direkt karaktären Pinello utan är klädd som honom och berättar om honom, teaterhusets historia och teaterhistoria om Finland.
Det bjuds också på anekdoter ur Pinellos liv och anekdoter om teaterns långa liv samt ur Eklundhs eget liv.
Hans eget skådespelarliv tangerar nämligen också teaterhusets historia då han gjorde sin första roll i ”Kom igen, Charlie!” då teaterhuset fyllde 150.
– Då det är jubileumsår för teaterhuset så brukar det samtidigt vara jubileum för mitt eget liv som skådespelare, säger han.
Rundturen på ÅST tar ungefär en timme och tjugo minuter eller lite längre, beroende på hur många frågor publiken ställer. Den inleds med att publiken sitter ungefär en halvtimme i salongen.
I år går intäkterna från föreställningen oavkortat till förmån för Ukraina på grund av kriget. Donationerna sker via Finlands röda kors.
Rundvandringarna ordnas den 24 september, den 28 oktober, den 18 november och den 30 december. Den första är fullsatt så när som på en plats, men reservplatser kan efterfrågas i biljettkassan strax innan föreställningen.
– Om det finns önskemål om flera rundvandringar så kan man kontakta mig direkt, säger Eklundh.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.