Förflytta dig till innehållet

Splittrade åsikter om Åbo Akademis virtuella disputationer – "Jag vill ogärna disputera med en laptop i famnen"

dam vid bokhylla

Minja Westerlund skjuter gärna upp sin disputation om det innebär att hon inte måste disputera virtuellt. Foto: Markku Koivumäki


För tillfället har Åbo Akademi sex disputationer inbokade till våren. Ursprungligen var de fler, men några har skjutit upp sina disputationer eftersom vårens disputationer måste skötas på distans under coronaepidemin.
– Respondenten har själv fått välja så det blir på lite olika vis, säger områdeschef Pia-Maria Kallio. Disputationen är ju en högtidlig tillställning, så för många känns inte en virtuell disputation som samma sak.
En virtuell disputation innebär i praktiken att disputationen utförs över webbplattformen Zoom. Målet är att så många nyckelpersoner som möjligt ska infinna sig på samma ställe, medan de som inte kan närvara håller kontakt via videolänk.
– Vi höll en virtuell disputation i början av april. Då satt respondenten i Nyland, kustos i Åbo och opponenten i Sverige, säger Kallio. Disputationerna sänds på Zoom även om alla nyckelpersoner kan närvara, så också allmänheten kan följa med.
Kallio upplever att steget till virtuella disputationer har gått smidigt, eftersom Zoom redan används för möten och distansundervisning mellan Vasa och Åbo. Vid disputationen deltar också en digimentor som håller koll på tekniken.
– Dessutom övar vi nog på förhand så alla känner sig trygga. Det är ju inte så att vi bara öppnar och hoppas att det fungerar.

Vill inte disputera över videolänk

Fungerande teknik till trots vill alla inte disputera över videolänk. Minja Westerlund skulle ha disputerat i psykologi i april, men sköt upp sin disputation så fort hon fick reda på att ÅA stänger sina utrymmen.
– Då fick man ännu träffas i lite större samlingar, men jag gissade att reglerna skulle stramas åt, säger Westerlund. Min opponent skulle ha kommit från USA.
Westerlund säger att hon inte har bråttom med att få sin doktorshatt. För tillfället är hennes disputation flyttad till sommaren, men hon är villig att skjuta upp den till hösten om det behövs.
– Jag vill ogärna sitta i en städskrubb och disputera med en laptop i famnen, skrattar Westerlund. Jag har jobbat tre år på min avhandling och jag vill gärna att kulminationen blir ett ordentligt vetenskapligt samtal om mitt arbete.

Intressant utmaning att disputera virtuellt

Däremot är Johanna Lindström mera positivt inställd till virtuell disputation. Hon ska disputera i internationell marknadsföring.
– Vi skjuter upp festligheterna till senare, men jag disputerar enligt tidtabell. Delvis hänger det ihop med deadlines för forskningsansökningar, delvis är det skönt att kunna ta steget vidare.
Lindström tror att en virtuell disputation kommer att vara annorlunda, men att det nog kommer fungera bra.
– Kontakten och dialogen finns ju ändå kvar. Vi har dessutom funderat på hur vi kan göra det lite festligare. Vi håller till exempel på att utreda hurdana möjligheter vi har att få in musik.
Hennes doktorsavhandling tangerar digital medieanvändning och hon ser det som en intressant utmaning att disputera virtuellt.
– Jag tycker det är spännande att vi testar på dagens teknik och ser hur det fungerar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter