Spindlar i Masaby hjälper till med att hitta skrot i rymden

Skrot i rymden kan krocka med satelliter och försätta dem ur funktion.
Nu tar Geodatacentralen vid Lantmäteriverket hjälp av spindlar för att upptäcka små rymdskrotdelar.
Som en del av ett europeiskt projekt undersöker Geodatacentralens forskare i Masaby i Kyrkslätt hur man med laser kan mäta skrotpartiklar och små meteoroider.
Då behövs något tunt att hänga upp de millimeterstora partiklarna i, något som inte stör mätningen. Lösningen blev spindelväv skapad av spindlar som samlats in i den närbelägna skogen.
I ett pressmeddelande förklarar forskningschef Jouni Peltoniemi idén med testerna:
”Vi utarbetar en fysikalisk modell för spridning av ljus från partiklar av rymdskrot och från små meteoroider. För detta ändamål mäts liknande objekt vid laboratoriet, till exempel delar från riktiga solpaneler som skjutits i bitar.”
Minimalt skrot – enorm skada
Hela projektet leds från Schweiz, och har som mål att utveckla en lasermätare till små satelliter.
I ett tidigare projekt har man undersökt hur man kan styra skrotdelar i rymden med hjälp av så kallat strålningstryck.
Enligt Lantmäteriverket finns det uppskattningsvis över 34 000 rymdskrotdelar som är större än 10 centimeter, och upp till 330 miljoner rymdskrotdelar som är större än 1 millimeter. Redan en partikel på 1 millimeter kan försätta en satellit ur funktion om den träffar satelliten.
Mängden rymdskrot ökar hela tiden, och genom en kedjereaktion finns risken att rymdskrot uppstår som skulle försätta alla satelliter ur funktion, uppger verket.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.