Förflytta dig till innehållet

Spermiedonationer behövs i Egentliga Finland — diversitet bland donatorer efterlyses

Antti Perheentupa, avdelningsöverläkare på ÅUCS Kvinnokliniks barnlöshetsenhet, efterlyser mera spermiedonatorer i Egentliga Finland. Foto: ÅUCS

Det finns fortfarande ett behov av spermiedonatorer i Egentliga Finland, berättar Antti Perheentupa, avdelningsöverläkare på ÅUCS Kvinnokliniks barnlöshetsenhet.

I början av året inleddes fertilitetsbehandlingar med donerade spermier på ÅUCS kvinnoklinik. Det innebär att kvinnor och kvinnopar kan bli gravida via den offentliga hälsovården i Egentliga Finland.

Under våren pausades behandlingarna i några veckor, men utöver det har inte coronaepidemin avsevärt påverkat fertilitetsbehandlingarna.

– Då det på sommaren verkade som att epidemin är över hann vi utföra en del behandlingar innan midsommar, då vi stänger för semestern. Från kön valde vi ut lågriskindivider.

På grund av oro för pandemin valde man ut de med färre riskfaktorer, exempelvis personer som inte röker eller som är normalviktiga. Stimulationen av äggstockarna innebär en något förhöjd risk för trombos, som i sin tur kan öka risken för komplikationer om man insjuknar i covid-19.

Risken är dock ganska liten och nu har behandlingarna återupptagits som vanligt igen och Perheentupa säger att kön är en aning längre på grund av pausen under våren.

Mera donatorer efterlyses

Antalet spermiedonatorer har det funnits en måttlig mängd av, men Perheentupa ser gärna att ännu fler skulle donera. Det finns särskilt ett behov av ett mera diversifierat urval. Klienter har möjlighet att önska en donator med en viss längd, ögon- och hårfärg samt etniskt ursprung.

– Behovet hos klienter med olika bakgrund ökar hela tiden. Tänk exempelvis ett indiskt par, som måste välja en donator som inte har indiskt påbrå eftersom det inte finns tillräckligt med olika donatorer.

Vill du bli spermiedonator?
En spermadonator bör vara en frisk och rökfri man i åldern 18–45.
Sädesvätskans kvalitet måste uppfylla vissa krav angående mängden spermier och rörligheten.
Donatorns kromosomuppsättning och blodgrupp testas. Kromosomuppsättningen bör vara normal.
Donatorns HIV-, hepatit- syfilis-, klamydia- och gonorrétest bör vara negativa.
Spermadonatorn har rätt att begränsa användningen till exempelvis heteropar, kvinnopar eller ensamstående kvinnor.
Donatorn har inga juridiska skyldigheter eller rättigheter till barn födda via donering. Däremot registreras donatorn, och barnet har rätt att vid 18 års ålder få veta vem hens biologiska far är.
Åbo universitets spermabank nås på numret 02 313 2357 på vardagar klockan 8-15 eller per e-post: spermapankki@tyks.fi.

Inga planer att börja med äggcellsbehandlingar

I Åbo utförs enbart fertilitetsbehandlingar med sädesceller, medan äggcellsbehandlingar har påbörjats i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) och Tammerfors universitetssjukhus.

De som behöver äggcellsdonationer hänvisas därför vidare till Tammerfors och Helsingfors, och Perheentupa säger att man inte för tillfället planerar att utvidga behandlingsalternativen i Åbo.

– Vi flyttar till ett större barn- och kvinnosjukhus nästa år. Då vi får ett större utrymme så utvärderar vi behovet på nytt. Men i nuläget så är det ganska få som behöver äggcellsbehandlingar, och det är ett stort projekt att upprätta en ny behandlingsform.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter