Spelplatsen Vanhalinna får Ylioppilasteatteri att släppa loss


Lyckofestival. Men vad ska den riktigt innehålla? ”Puskafarssi”, TYT:s sommarföreställning, skojar friskt med Finlands alla sommarevenemang.
Roosa Koskinen, Janika Peltola, Olga Rantalaiho, Ia Nissinen och Sisu Juhanoja flänger runt i Vanhalinna gårdsmiljö.
Foto: Jussi Ronkainen
Turun ylioppilasteatteri har redan i flera somrar haft föreställningar på Vanhalinna i Lundo och spelat ute på gården och på höskullen i uthusen. För två somrar sedan spelade man också uppe på den höga klippan som är Vanhalinnas landmärke.
Där uppe kändes det krävande att vara publik. Men om man bet ihop fick man vara med om en oförglömlig avslutning av ”Mor Courage”, man såg hur hon for iväg på moped längs Oxvägen, medan hennes barn – och vi – blev lämnade kvar.
I år heter pjäsen ”Puskafarssi”. Den satiriserar kring alla slags evenemang man kan hitta i Sommarfinland. Där har man att beta av! Röd tråd i pjäsen en lyckofestival som ska ordnas i byn där en affärskvinna kallad Lady Blackburn (på riktigt heter hon Mustapalo) har diffusa rötter.
Hon hyr hela byn, hojtar ut sina stora planer. Men det som kommer ut är taffligt och ansträngt. Först har man ändå möte med byborna för att få till ett samförstånd, det blir den första längre scenen. Ia Nissinens Blackburn syns inte till, hon har för ögonblicket rollen av den istadigaste av alla istadiga bönder.
Hon är en komisk scenbegåvning och har senare en precisionshöjdpunkt där hennes affärskvinna, annars en enkelspårig karaktär, försöker föra ett spritdränkt samtal med kufen Espoo (bara namnet!), som Heta Hakkarainen lotsar genom föreställningen under publikens växande intresse.
Arbetsgruppen har inte gjort det lätt för sig, för idéerna har duggat tätt, och somt går bra att iscensätta, annat går sämre. Det blir inte så livfullt när man på scenen spelar att man hänger på sociala medier, till exempel.
Det kan bli lite prövande för publiken, något som känns som en del av grundtanken. När det gäller storyn är det sönderfallandets dramaturgi som råder. Som motström finns en antydd återförening mellan mor och dotter. Eloveenatar heter dottern, en torftig ikon som Olga Rantalaiho frenetiskt motarbetar. Där kunde man gott ha byggt ut lite till, för det är spännande att se henne dundra på.
En del av föreställningen blir också publikförflyttningen, till slut känner man sig som en del av den här tassiga festivalen, känner hur påfrestande det kan vara. Men så prickar skådespelarna in en parodi igen.
Mellansticken är viktiga. Som när en skådespelare stiger ut ur sin roll och säger att gruppen kommer att strejka för klimatet en stund – och de lyfter sina plakat. I utkanten av synfältet gör ett par av dem hjärt- och lungräddning på jorden, som är en läckande badboll.
Man håller i det som ett skämt, men det tar i hjärtat. Samma grepp har i princip musikerna, Antti Ainola, Topias Kavasto och Alina Kilpinen. Låtarna är skrivna för pjäsen, har refränger som låter kul och texter som är mer renlärigt satiriska än pjäsmanuset. Alina Kilpinen har en mörk sångröst och ett återhållet utspel, en behövlig kontrast.

Sångtexterna bär upp satiren i ”Puskafarssi”. Och musikerna Alina Kilpinen, Antti Ainola och Topias Kavasto är omistliga för föreställningen.
Foto: Jussi Ronkainen
Till slut börjar man ändå längta efter att det ska ta slut. Då blir man visad på stigen ner mot ån. Solen börjar gå ner och småfisk hoppar mot vattenytan. Fåren som betar i en hage bredvid följer med på sin sida om stängslet. Vi är mitt i en bräkande pastoral!
Truppen sitter på bryggan, ett gäng kommer roende i en minimal båt, de säger sig vara festivalens dragplåster som först ställde in, men som ändå kom (jämför sommaren!). De sjunger en stump (för det är det ordinarie bandet), pratar lite svenska: ”Huller om buller!”.
Stämningen är varm och alla bugar sig för sommaren, som är vacker, antingen den är lycklig eller inte.
Ann-Christine Snickars
ann-christine.snickars@aumedia.fi
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.