”Spela med hjärtat” firar 20-årsjubileum – fotbollsturneringen där alla får vara med

Det troligtvis största skolevenemanget i Pargas firar i år 20-årsjubileum och har igen samlat omkring 700 elever på Aktia LKV Arenan i Pargas, i onsdags. ”Spela med hjärtat” är en fotbollsturnering som är avsedd för alla lågstadieelever i Pargas och lockar varje år hundratals elever ut på fotbollsplanen för att spela – och framför allt för att ha roligt. Pargas IF:s fotbollssektion står som värd för evenemanget och gör det helt och hållet på frivillig basis.
– Idén kom ursprungligen från Åbo och TPS som ville etablera evenemanget i olika skolor, berättar Harri Tunturi från fotbollssektionen.
Till en början höll man fotbollsturneringen på Björkhagens gräsplan, men då Aktia LKV Arenan blev klar flyttade man evenemanget dit. Under årens lopp har deltagarantalet ökat och som mest har man haft nästan 900 deltagare. Tanken bakom turneringen är att få unga att röra på sig på ett lekfullt sätt.
– Vi räknar inte mål, det ska vara roligt och alla får delta på egen nivå, säger Tunturi och tillägger att han hoppas på att även få med skärgårdsskolorna i framtiden.

Joakim Sjöström är en av de frivilliga från Piffens fotbollssektion som hjälper till under turneringen. Han håller koll på matchtiden och ser till att allt löper enligt tidtabellen. Varje match är 20 minuter lång och med fem minuters mellanrum byter man spelare på planen, så alla får vara med – här handlar det inte om att vinna. Sjöström berättar att det även görs mycket talkoarbete både före och efter evenemanget.
– Igår byggde vi planerna klara och efter turneringen städar vi upp.
Stämningen på topp
Stämningen är på topp och inga klagomål hörs bland eleverna trots att temperaturen endast visar plus fem grader. Bredvid gräsplanen finns en grill där det står tre glada damer från Nilsby skola, Noora Aittala, Sini Järvinen och Heidi Skärström. De berättar att skolan varje år tar med sig en egen grill till turneringen och förser sina elever med grillkorv under dagens lopp.

På plan fyra har en klass från Malms skola inlett sin första match för dagen och klassföreståndare Susanne Båge hejar ivrigt på sina elever. Hon har varit med redan år 2004 då evenemanget startade och har många fina minnen från turneringarna, speciellt minns hon en händelse från år 2009.
– Man delade ut fotbollar till de som hade bra ”feelis” och min klass vann priset för ”bästa feelisen” och fick fribiljetter till damernas EM-match.
Kul att träffa andra elever på planen
Båge uppskattar den fina gemenskapen som råder under dagen och att det händer så mycket roligt runtomkring. Hon säger att det är ett evenemang där alla får vara med och betonar att klassläraren har en viktig uppgift då det gäller att uppmuntra eleverna och få alla att vilja vara med och spela. Hon är tacksam för att skolorna år efter år har fått möjlighet att delta i evenemanget och komma till ett färdigt dukat bord.
– En stor eloge till arrangörerna, vi är så tacksamma, säger hon.
In från spelplanen kommer fem fotbollsspelare med rosiga kinder. Det är Arne Blomqvist, Erik Jungar, Oscar Johnson, Filip Andér och Kevin Jakobsson. De har spelat de första fem minuterna av matchen och sätter sig ner för att dra andan en stund. På frågan vad som är det bästa med turneringen, svarar de alla samma sak.
– Att ha roligt! Att få träffa andra elever!
Fotboll integrerar
Vid läktaren står skolpsykolog Nina Forsten-Lindman och iakttar spelet. Hon har varit med alla år som turneringen har ordnats och prickar alltid in den i sin kalender.

– Det är så härligt att se den här glädjen bland eleverna och att alla är med.
Hon säger att fotbollen har hjälpt till att integrera invandrare i Pargas med de finsk- och svenskspråkiga eleverna.
– Då de syriska flyktingfamiljerna anlände till Pargas var det roligt att se de ivriga flickorna på planen med sina långa slöjor. De älskade fotboll! Tyvärr fick få av dem börja i något lag.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.