Speciellt unga vuxna i större behov av kristelefon – Mieli svarade på över 60 procent fler samtal förra året

Psykisk Hälsa Finland (Mieli) fick år 2020 in 90 000 samtal till föreningens kristelefon. Det innebär en ökning på drygt 60 procent jämfört med året innan.
– Även om förra året var krävande på många sätt på grund av coroaviruset, kunde vi svara på fler samtal av personer som behövde hjälp, säger Susanna Winter, chef för kristelefonen, i ett pressmeddelande.
Winter säger att speciellt unga vuxna kontaktade kristelefonen oftare än förut. Enligt föreningen ökade samtalen som berörde ångest och depression. Också relationsproblem och problem med att klara vardagen var vanliga samtalsämnen.
Självdestruktiva tankar
Enligt Mieli ökade också antalet samtal som berörde självdestruktiva tankar. Kristelefonen behandlade i medeltal 16 samtal per dag som på olika sätt handlade om självdestruktivitet. År 2019 var motsvarande siffra 9 per dag.
Winter säger att allt flera kontaktar kristelefonen för att prata om både egna och närståendes självdestruktiva tankar.
– Varje dag för vi cirka tre diskussioner med personer som är i akut risk för självmord. Det positiva är ändå det att man inte lämnas ensam med sitt psykiska illamående, utan man söker hjälp. Därför finns vi till, säger hon.
\r\n- \r\n \t
- Psykisk Hälsa Finland tillhandahåller också en kristelefon på svenska som erbjuder samtalshjälp. <\/li>\r\n \t
- Den är nåbar på vardagar måndagar och onsdagar mellan klockan 16–20 och tisdagar, torsdagar och fredagar mellan 9–13.<\/li>\r\n \t
- Telefonnumret är 09 2525 0112.<\/li>\r\n<\/ul>\r\n”,
”_block_factbox_wysiwyg”: ”field_5f70bddd69fd8”
},
”align”: ””,
”mode”: ”auto”
} /–>
Faktarutans rubrik
Faktarutans innehållDela artikeln
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.