Micaela och Nina låter sig inte knäckas av Varhas ständiga sparkrav – men en sak vill de inte avstå från

Klockan har blivit 14 och Nådendals arbetsverkstads kunder har gått hem för dagen. På förmiddagen var de i svampskogen tillsammans med handledaren Micaela Abrahamsson och koordinatorn Nina Johansson.
Arbetsverkstaden är en del av Egentliga Finlands välfärdsområdes, Varha, rehabiliterande arbetsverksamhet där framförallt unga vuxna som av olika orsaker har hamnat på drift i livet får hjälp att hitta en väg tillbaka.
En skogspromenad kan vara en bra början på dagen.
Micaela Abrahamsson
Vissa kunder kommer från extremt tuffa förhållanden där till exempel mobbning, familjevåld och utanförskap har präglat deras uppväxt.
Många har endast grundskolans avgångsbetyg i sitt CV och de flesta har någon slags neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. I verkstaden får de hjälp med att klara av både stora och små utmaningar i vardagen.
– En skogspromenad kan vara en bra början på dagen, säger Abrahamsson.

I verkstaden finns två huvudlinjer, träslöjd och hantverk, och i det lilla köket har kunderna möjlighet att lära sig laga husmanskost.
De lär sig rutiner och vardagsfärdigheter som att skriva arbetsansökningar och att passa tidtabeller. Ingen dag är den andra lik och det är det som gör jobbet så intressant, säger Abrahamsson och Johansson.
– Vi är inga trollkarlar fast det känns så ibland. Vi är lärare, terapeuter, poliser och allt där emellan, men hår klipper vi inte. Man måste ha en viss personlighet för att jobba här och lite svart humor är till stor hjälp.
Vid sidan av det praktiska verkstadsarbetet får kunderna hjälp med att slutföra eventuella avbrutna studier eller kanske hittar de en helt ny studieinriktning. Studierna görs i samarbete med regionens yrkesskolor.
För några av kunderna har Abrahamssons, Johanssons och deras tre arbetskamraters insatser varit livsavgörande.
– Det finns många solskenshistorier där våra kunder har fått hjälp med att hitta en studieplats eller ett arbete, utan verkstaden skulle det aldrig ha lyckats. Som en gång då en tidigare kund kom och hälsade på och berättade att hen nu var i arbetslivet och mådde bra. Då blir vi glada och det känns att vi kanske gör någonting rätt.

Verkstaden i Nådendal hörde tidigare till Nådendals stad, men den första januari 2023 blev den en del av Varha. Övergången gick inte helt smärtfritt.
Datorerna och telefonerna hade bytts ut, det fanns ingen chef som styrde upp verksamheten och allt var mer eller mindre kaotiskt.
Nu har pusselbitarna fallit på plats och verksamheten rullar på, även om mycket var bättre förr. Frågor som tidigare kunde skötas med ett telefonsamtal eller ett mejl tar nu en evighet att lösa eftersom ärendet måste stötas och blötas av chefer på olika nivåer.
Informationsgången haltar och större anskaffningar måste godkännas på högre ort. Om till exempel en cirkelsåg går sönder måste man fråga om lov för att köpa en ny.
Johansson och Abrahamsson riktar ändå att stort tack till sin närmaste chef, Timo Korhonen , som alltid är tillgänglig och står på deras sida.

Att byta arbetsgivare från Nådendals stad med cirka 1 500 anställda till en mastodont med över 20 000 personer på lönelistorna var inte heller alldeles lätt.
– I början var vi som frågetecken, allt var öppet och nytt. Tidigare då vi hade månadsmöten på Teams visste vi precis vem alla var och var de jobbade. Nu när vi möts med kollegor från den arbetsrelaterande verksamheten inom hela Varha har vi ingen aning om vilka de är.
Om starten för Varha var besvärlig har fortsättningen inte heller varit en dans på rosor. Ekonomin är i fritt fall och de dåliga nyheterna har avlöst varandra:
”Varhas skuldbörda växer”, ”Varha presenterar sparplaner för servicenätet”, , ”Varhas ekonomiska nedförsbacke blir brantare”, är några av den senaste tidens rubriker på åu.fi
Summorna som ska sparas är så stora att Abrahamsson och Johansson har svårt att greppa dem, det rör sig om över 200 miljoner euro på lång sikt. Tillsvidare har deras verksamhet i Nådendal inte drabbats, men det kan vara en tidsfråga.
– Om den dagen kommer då det inte finns pengar att köpa material och andra nödvändigheter till verkstaden måste vi ordna verksamheten på ett annat sätt, säger Abrahamsson.
Några konkreta råd på var det går att spara har Johansson och Abrahamsson inte. All service som Varha ger är livsviktig, oberoende av om det gäller åldringsvården, mentalvården, social- och hälsovården eller ungdomsarbetet.
Det är onödigt att stressa och jag har inte tappat nattsömnen.
Nina Johansson
På Varhas styrelsemöte den 26 juni diskuterades möjligheten att dra in personalförmåner så som motions- och kultursedlar.
LÄS OCKSÅ
Johansson säger att det är det sista som bör göras.
– Arbetet är psykiskt tungt och därför är det viktigt att kunna göra något roligt, gå på bio eller få massage. Om man inte får göra sådant minskar orken, sjukledigheterna ökar och det blir dyrt för arbetsgivaren.
Ett konkret tips ger de ändå beslutsfattarna.
– Lyssna på oss på gräsrotsnivå och fatta inte beslut över våra huvuden. Det är viktigt att vi blir hörda och att Varhas högsta ledning förstår hur vi jobbar och vad vi gör.
– Besök arbetsplatserna och fråga var det kan sparas, vi vet det allra bäst och kan säkert komma med förslag på sparåtgärder utan att det drabbar kunderna allt för mycket.

Trots osäkerheten och spänningen är Abrahamsson och Johansson på gott humör och det märks att de synkar bra ihop. De trivs med sina jobb och brinner för att hjälpa sina kunder.
Därför är det bara att gilla läget, även om de mörka molnen just nu hopar sig över Egentliga Finlands välfärdsområde Varha.
– Jag tänker inte låta mig bli helt slut, utan tänka positivt och tro på att allt blir bra. Huvudsaken är att kunderna inte blir lidande, säger handledaren Micaela Abrahamsson.
– Det är onödigt att stressa och jag har inte tappat nattsömnen. Men jag väntar med spänning på vad framtiden för med sig, säger koordinatorn Nina Johansson.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.