Spannmålsskörden riklig på Kimitoön – snart är det dags att ta upp sockerbetorna


På Rugnola gård i Kimito är tröskan inkörd för säsongen, liksom på de flesta andra gårdar. Foto: Emilia Örnmark
På Rugnola gård i Kimito har Peter Lindström kört in tröskan för säsongen. 70 hektar har han tröskat i år, och konstaterar att de som inte fått in spannmålsskörden nu då det börjat regna förmodligen lämnar det sista på åkern. Torkningskostnaderna gör det olönsamt att ta in det sista.
Lindström odlar höstvete, vårvete, maltkorn, havre, rybs och bondböna.
— I alla fall mängdmässigt är årets skörd bättre än fjolårets, säger Lindström och tillägger att 2017 var en katastrofal säsong för jordbrukarna, på grund av torkan.
Gällande kvaliteten på årets skörd är han mer osäker och menar att regnen kan ha påverkat den del av skörden som tröskades senare.

Peter Lindström på Rugnola gård säger att åtminstone sett till mängden var årets skörd god. Foto: Emilia Örnmark
Tidigt vårbruk och regn innan midsommar
Vårbruket inleddes i år tidigare än normalt på gården, redan innan Valborg.
— I år fick vi 75 millimeter regn innan midsommar vid kusten, vilket är ovanligt.
Det gav en fördelaktig växtsäsong, speciellt för vårsådd spannmål.
Däremot är det sämre med Lindströms ryps i år, som drabbats av bland annat rapsbaggar.
Det rikliga utbudet på spannmål gör förstås att priset sjunkit. Än så länge har Lindström hela årets skörd kvar i lagren hemma. Vilken kvaliteten är vet han inte än, eftersom analyserna ännu är ogjorda.
Hela öns skörd bedöms som helt okej
Enligt SLC Åbolands verksamhetsledare Helena Fabritius ser årets skörd på Kimitoön stort sett ut att ha blivit helt okej.
— Då spannmålskärnorna svällde var det torrt, alltså i slutet av juli, nämner Fabritius som en faktor som kan ha haft en viss negativ inverkan på skörden.
Skördens volym betraktar Fabritius som god, men också kvaliteten tycker hon att verkar tillfredsställande.
Också Fabritius nämner årets dåliga spannmålspriser. Hon förklarar att speciellt rågmarknaden är känslig, eftersom det behövs relativt lite råg i Finland. För rågen finns inte heller någon exportmarknad, liksom det finns för korn, vete och havre.
— De som slutit kontrakt för rågen fick ett gott pris.
Kontrakt rekommenderas
Fabritius ser gärna att odlarna skulle fördela risken, genom att binda en del av skörden med kontrakt. Speciellt gällande havre tycker hon att det skulle löna sig att höra sig för om kontrakt, eftersom möjlighet till export direkt från Dalsbruks hamn nu finns. I Europa finns efterfrågan på havre, men på Kimitoön odlas rätt lite av den grödan.
— Och så vore det bra att ha koll på vad de egna produktionskostnaderna är, för att veta vilket pris man kan vara nöjd med.
Nu dags för sockerbetor
Då spannmålsskörden nu är inne blir det aktuellt med sockerbetsupptagning på Kimitoön. Nästa vecka startar sockerfabriken i Säkylä, och transporterna från Kimitoön inleds om någon vecka. Fabritius tror att en god sockerbetsskörd kan väntas i år.

Sockerbetorna står nu i tur att bli skördade, ÅU-foto
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.