Spanien söker samarbete med Åbo


Spaniens ambassadör Manuel de la Cámara Hermoso med fru Faraday hälsade på landets nya honorärkonsul Jussi Hakala i Åbo i går.
– Spanien och Åbo har mycket gemensamt, och jag hoppas att vi kan utveckla vårt samarbete inom ekonomi och handel- och företagssektorn. Här finns ett starkt kunnande inom vetenskap och teknik och också inom utbildningen och kulturen kan vi stärka samarbetet.
Det säger Spaniens ambassadör i Finland, Manuel de la Cámara Hermoso. Han är i Åbo för att träffa Spaniens nya honorärkonsul Åbo, Liedon Säästöpankkis vd Jussi Hakala.
Spanien valde Hakala tack vare hans gedigna kunskap om Åbo, bankbranschen och företagssektorn. När Spanien skulle byta honorärkonsul i Åbo frågade de la Cámara om Finlands dåvarande ambassadör i Madrid, Åbobon Maija Lehtovaara kände någon som lämpade sig för posten, föreslog hon Hakala.
När ambassadören såg Hakalas CV, var saken klar.
– Det är en stor ära för mig. Min primära uppgift är att hjälpa spanjorer som besöker Åbo eller bor här, och jag hoppas ha nytta av mina kontakter för att på det sättet främja samarbetet mellan Spanien och Åbo.

Spaniens ambassadör Manuel de la Càmara Hermoso hoppas att den nyutnämnda honorärkonsuln Jussi Hakala (t.h) ska hjälpa Spanien etablera kontakter i Åbo.
I Åbo finns 18 honorärkonsulat. Honorärkonsulernas uppgift är främst att representera den stat som har utsett dem och dess medborgares intressen och rättigheter.
Honorärkonsulaten kan också hjälpa till med att kontakta lokala myndigheter eller närmaste ambassad.
En annan viktig uppgift är att främja de kommersiella och ekonomiska relationerna. Honorärkonsuln är ofta verksam inom finans- eller företagssektorn.
Det är också Pargasbon Jan Söderholm som var Nordeas regiondirektör innan han gick i pension i våras. Uppdraget som honorärkonsul har han skött i 18 år med undantag av ett par år då han arbetade på annan ort.
– I praktiken är jag den nederländska ambassadens i Helsingfors förlängda arm i Åbo .

Jan Söderholm är Nederländernas honorärkonsul i Åbo. ÅU-foto
Innan Schengenavtalet trädde i kraft för Finlands del år 2001 var hans arbetsinsats mycket större än i dag. Då handlade det mest om att sköta visumärenden för holländare i Åbo.
– Om till exempel en rysk medborgare som bodde i Åbo skulle resa till Nederländerna gick jag igenom handlingarna och skickade dem till ambassaden i Helsingfors som beviljade visumet. Som mest kunde jag ha upp till hundra uppdrag per år, nu ligger de under tio.
I dag är arbetsbilden en annan. Holländarna i Åbo sköter ofta sina ärenden direkt med ambassaden i Helsingfors per e-post eller telefon, eller så reser de dit. Pass och visum beviljas av det nederländska utrikesministeriet i Haag.

Nederländernas honorärkonsulat finns i Nordeas kontor på Auragatan
Nu går en del av Söderholms arbete ut på att hjälpa holländare som har råkat illa ut i Åbo.
– Jag har till exempel besökt holländska fångar som har suttit på Kakola eller i Starrbacka fängelse för att se till att de behandlas väl och har det bra.
Till Söderholms arbetsuppgifter hör också att främja kontakterna mellan Nederländerna och Åbos näringsliv. I fjol stod Söderholm till exempel som värd för tre holländska delegationer i Åbo då gästerna fick bekanta sig med finländska företag och företagare.

Spaniens honorärkonsulat finns i Liedon Säästöpankkis kontor på Universitetsgatan.
Också Spaniens ambassadör de la Cámara fick en järndos information om Åbo under hans endags besök i går. På programmet stod bland annat lunch med stadsdirektör Minna Arve, besök i World Trade Center i Åbo och en visit i Turun Yliopisto. Universitet har en mångsidig spanskundervisning och de la Cámara ser fram ett utökat samarbete också inom utbildningssektorn.
Och med tanke på allt det kunnande som finns i Åbo kring ny teknologi ser ambassadören fram emot besöket i besöks- och innovationscentret Joki i Åbo.
– Miljöfrågorna kommer att ha högsta prioritet i Europa de kommande åren och frågor kring förnybar energi och cirkulär ekonomi får allt större betydelse. Också inom den branschen hoppas jag att vi kan samarbeta.
I Åbo bor mellan 300 och 400 invånare med spanska som modersmål och i hela landet cirka 2 700 spanjorer. För spanjorerna är Finland också ett populärt resmål och omkring 150 000 spanjorer turistar här varje år.
– En del blir förälskade och bosätter sig i Finland, säger de la Camáras fru, Faraday de la Cámara.

Faraday de la Cámara och Manuel de la Camára har anpassat sig bra i Finland. ”Finländarna är inte alls blyga”.
Innan paret flyttade till Helsingfors för ett och ett halvt år sedan har de hunnit bo och arbeta i dryga halvdussinet länder, bland annat Turkiet, Ryssland, USA och Iran.
Alla länder har sin egen kultur och sedvanor och det tar tid att vänja sig vid ett nytt land. För ambassadörsparet var det en stor omställning att flytta till Helsingfors från Brasilien där de la Camára var ambassadör för Spanien.
Ett bra sätt att lära känna landet är att röra sig på fältet, träffa människor och umgås med dem. I Finland har det varit lätt att knyta kontakter, säger de la Cámara. Många talar engelska och är allmänbildade, säger han.
– Jag hade hört att finländarna är blyga, men det har jag inte märkt. Tvärtom så kan man prata med dem om allt möjligt och vi har kommit bra överens.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.