Förflytta dig till innehållet

Spänd väntan på strömmingsbeslut – för Salmonfarm i Kasnäs har EU:s beslut en avgörande betydelse

Arkiv/Emilia Örnmark
hall för fiskförädling

EU:s fiskeministrar möts i dag i Luxemburg för att besluta om nästa års fiskekvoter i Östersjön. En presskonferens var utlovad till klockan 11.45 på måndagen, men flyttades framåt.

På måndagskvällen beskedet att förhandlingarna fortfarande pågår, och att presskonferensen hålls på tisdagen, tidigast klockan 12.00.

Enligt förslaget stoppas allt fiske av strömming och sill i Östersjön och Bottniska viken.

På fiskmjölsfabriken Salmonfarm i Kasnäs följer man med spänning med förhandlingarna.

För fabriken har strömmingen en avgörande ekonomisk betydelse. Årligen går det åt i medeltal 35–40 miljoner kilo strömming i fabriken, som mest omkring 200 ton per dag.

60 procent av företagets omsättning kommer från fiskmjöl och fiskolja som tillverkas av strömming och vassbuk från Östersjön och Bottniska viken.

Resten av omsättningen kommer från förädling av regnbågslax och turism.

80 procent av fiskmjölet går på export, resten stannar kvar i Finland där det förädlas till fiskfoder av Salmonfarms samarbetspartners.

En liten del av fiskmjölet används också som råvara för att tillverka till exempel hundfoder.

Strömmingsfisket ger arbete åt närmare 100 personer

Salmonfarm sysselsätter ett tiotal personer, men det är betydligt fler som är beroende av fabriken och dess produktion, säger fabrikschef Roger Hakalax.

– Direkt eller indirekt rör det sig om närmare 100 personer som berörs direkt eller indirekt av EU-kommisionen beslut. Det är allt från fiskare till logistikföretagare och övriga underleverantörer. Vi får in 40 miljoner fisk per år och skickar ut 10 miljoner kilo färdiga produkter, så det behövs en lång logistikkedja.

– Går man in för en kraftig minskning av fisket får det stora konsekvenser.

LÄS OCKSÅ

Endast fyra procent av den strömming som fångas blir till livsmedel. Siffran är aningen missvisande, säger Hakalax. Merparten av fiskfodret blir nämligen indirekt människomat då vi äter av den odlade fisken.

– Den odlade fisken behöver marina råvaror i sitt foder för att må bra och vara hälsosam. Den vägen blir fiskfodret en del av människan näringskedja och den som tänker att foder endast är foder har missuppfattat det hela.

Ett av EU-kommissionens argument att förbjuda strömmingsfisket är att inte rubba den ekologiska balansen i Östersjön.

Fiskarna har blivit mindre och man bedömer att det inte finns tillräckligt med näringsämnen i havet för att fiskarna ska växa och föröka sig. Enligt EU-kommissionen finns det därför risk att strömmingsbeståndet kollapsar om man inte vidtar radikala åtgärder.

Man ska inte fiska för mycket, men inte heller för lite.

Roger Hakalax, fabrikschef på Salmonfarm

Roger Hakalax säger att det ligger i allas intresse att strömmingen och Östersjön mår bra och att fiskbeståndet hålls på en hållbar nivå. Men att kraftigt begränsa strömmingsfisket är inte rätt metod att uppnå resultat.

Man ska inte fiska för mycket, men inte heller för lite, säger han.

– När man fiskar så stora mängder fisk som vi behöver i vår fabrik tar man samtidigt upp en massa fosfor och kväve ur Östersjön. Får man inte bort näringsämnen genom fiske som är den lättaste metoden, blir näringsämnena kvar då fiskarna dör och faller till bottnen. På så sätt bidrar man till övergödningen av Östersjön.

Inför mötet sade Jord- och skogsbruksminister Sari Essayah (KD) till Svenska Yle att Finland har gjort ett gott förarbete.

– Jag tror att vi kommer att nå framsteg med de andra medlemsstaterna under dagens lopp.

Artikeln uppdaterad kl. 18.05 med ny information om när presskonferensen hålls.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter