Spänd stämning mellan Pargas- och Kimitoöbor i Åbolands hantverk – medlemmarna på Kimitoön överväger att bryta sig ur föreningen

Åbolands hantverk stänger sitt verksamhetsställe i Monetahuset på Arkadavägen i Kimito. Senast den sista september ska lokalen vara tömd.
Det beslöt styrelsen för Åbolands hantverk i juni då den sade upp hyresavtalet med fastighetsägaren Magnus Nyman.
Det verkar som om styrelsen vill koncentrera verksamheten till Pargas.
Sari Väisänen styrelsemedlem Åbolands hantverk
Sari Väisänen representerar Kimitoön i hantverksföreningens styrelse.
Hon säger att det inte är någon idé att framföra avvikande åsikter i styrelsen eftersom oppositionen snabbt tystas ner av styrelsens Pargasmajoritet.

Väisänen säger att flera av Åbolands hantverks medlemmar på Kimitoön är av samma åsikt som hon.
– Det verkar som om styrelsen vill koncentrera verksamheten till Pargas. Här på Kimitoön skulle vi definitivt ha velat bli kvar i lokalen men ingen har frågat oss. Därför känner vi oss felbehandlade. Vi har inte blivit hörda och besluten fattades väldigt snabbt mitt i semestertiderna. Det har inte gått rätt till.
Väisänen och hennes föreningsvänner på Kimitoön är också förvånad över att några personer i somras var i full färd att tömma lokalen på diverse lösöre.
– Vi blev helt med munnarna öppna – vad håller de på med?
Det handlar inte alls om att vi är orättvisa mot Kimitoön.
Maria Granskog, vice ordförande Åbolands hantverk
Från styrelsens sida säger vice ordförande Maria Granskog att uppsägningen av hyresavtalet endast bottnar i krassa ekonomiska kalkyler.
– Vi har helt enkelt inte råd att betala hyran, cirka 10 000 euro i året.
Enligt henne beviljade Konstsamfundet inget bidrag i år på grund av fjolårets turbulens inom föreningen som ÅU skrev om i flera artiklar i våras.
LÄS OCKSÅ
Dessutom har statsstödet minskat.
– Styrelsens viktigaste uppgift är att se till att föreningens ekonomi går ihop och det handlar inte alls om att vi är orättvisa mot Kimitoön. Verksamheten där kan fortsätta precis som tidigare men tyvärr inte i den nuvarande lokalen.
– Därför gäller det för medlemmarna på Kimitoön att hitta en betydligt billigare lokal om de vill fortsätta. Styrelsen är öppen för alla alternativ.
Vävrådgivaren på Kimitoön har sagt upp sig
De saker och det material som Pargasborna hämtade från lokalen i Kimito tillhörde aktiebolaget Gullkrona, med butik på Köpmansgatan i Pargas, som till 100 procent ägs av Åbolands hantverk.
Att man kom oanmäld berodde på att det var semestertider och ingen var på jobbet i Kimito, säger Granskog.
Åbolands hantverks vävrådgivare på Kimitoön, Marika Modig, har sagt upp sig och just nu ordnas ingen rådgivning i kommunen.
På Kimitoön för nu föreningens medlemmar diskussioner om att lämna Åbolands hantverk och gå vidare som en egen, självständig förening. Det är i första hand en ekonomisk fråga, men Väisänen tror att den går att lösa.
– Vi har inte gett upp. Det finns eldsjälar här på ön som vill engagera nya medlemmar och fortsätta med den här kära hobbyn.
I Pargas säger Åbolands hantverks Maria Granskog att det är fritt fram för Kimitöborna att grunda en egen förening.
– Åbolands hantverk fortsätter i så fall sin verksamhet som tidigare och om någon inte längre vill vara medlem kan vi inte göra något åt den saken. Men jag hoppas att man på Kimitoön ser positivt på framtiden och fortsätter söka alternativ för att gå vidare.
Åbolands hantverk har omkring 200 medlemmar – cirka 30 av dem finns på Kimitoön, uppger Granskog.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.