Sot på insidan av krukskärvor kan hjälpa att datera arkeologiska fynd på Kimitoön


Utgrävningarna vid Ölmosviken är lovande, här några frivilliga i arbete vid den bronsåldersboplats som är närmast Hammarsbodavägen. foto: Monica Sandberg
Förkolnade matrester på insidan av krukskärvor kan ge en bra åldersbestämning av de bronsåldersplatser som nu har börjat grävas ut vid Ölmosviken i Dragsfjärd på Kimitoön.
– Numera räcker det med bråkdelen av ett gram kol för C14-metoden som ger oss chans att datera fynden. Vi har hittat tillräckligt med sot och jag hoppas på svar ännu i höst.
– Om det visar sig att det funnits samtida bosättning på de hittills upptäckta fyra bronsåldersboplatserna så är det spektakulärt. Det tyder på någon form av högkonjunktur för den här platsen, sade arkeolog Jan Fast då han i går, på inbjudan av Dragsfjärds hembygdsförening, berättade om var man nu står.

Hittills har Ölmosvikens bronsåldersspår gett fler frågor än svar men det är intressant ändå, tycker fr.v. Jan Fast, Mona Fernelius och Kristian Lindroos. Foto: Monica Sandberg
Spår av ett 20 meter långt hus
– Jag ser en bra framtid för arkeologin på Kimitoön, säger Fast. Vi hoppas på fortsatta utgrävningar. Nästa år kanske med skolelever och amatörarkeologer. År 2020 i samarbete med amatörarkeologer och arkeologer från Sverige.
– Vi behöver hjälp därifrån för att undersöka spåren av bronsåldershusen. Det var stora hallar, till exempel hade en hall vid Ölmosviken måttet ungefär 20 meter gånger 7 meter. Sällsynt att hitta sådant i Finland, säger han.
Kanske det finns ännu mer att upptäcka?
Att det i närheten upptäcktes också en stenåldersboplats gör Ölmosvikens fynd än mer intressanta. Fast tror att det kan finnas än mer att upptäcka, kanske ytterligare en bronsåldersboplats på Hammarsbodasidan av Konstsamfundets stora sandgrop på övre sidan av Hammarsbodavägen.
Flera kända bronsåldersboplatser
Ölmosvikens bronsåldersboplatser är inte de första som upptäckts på Kimitoön.
Kristian Lindroos, amatörarkeolog i publiken, sade att Östermark, Branten, Bodalen och Jordbron också har haft bronsåldersboplatser.
Jan Fast tillade att historikern C.F. Meinander i ett verk nämnt en stor boplats på ön men fyndplatsen finns inte i Museiverkets databas.
Hoppas på ökat intresse
Gravrösen från bronsåldern finns det gott om på Kimitoön men var alla de människorna bodde medan de levde, det vet man mindre om.
– Hoppas arkeologiintresset på ön skulle växa rejält. Det kunde ge nya upptäckter, så där som på 1990-talet då amatörarkeologen Hans Myhrman ideligen upptäckte nya fornlämningar, säger Jan Fast.
LÄS OCKSÅ:
Sällsynt chans komma bronsåldern på spåren tack vare oförstörd boplats i Dragsfjärd
Bronsåldersfynd ledde till överraskning från stenåldern – arkeolog mer än nöjd med utgrävningar i Dragsfjärd
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.