Sossenfallet: Även lärarkåren får viss kritik av staden – elev som ÅU talat med är inte övertygad

Mitt på onsdagen skickade Åbo stad ut ett pressmeddelande om granskningen av hur skolledningen agerade i det omtalade fallet där elever vid S:t Olofsskolan klagat på en lärares olämpliga beteende.
Enligt stadens utredning saknade personalen kunnande i hur man skulle agera och rektorn hade inte sett till att personalen hade den kompetensen.
Vår text om beskedet tidigare i dag:
LÄS OCKSÅ
Åbo stad konstaterar även att man, på grund av sekretessen, inte kan berätta ”vilka styrande arbetsledningsmässiga åtgärder man har vidtagit i frågan och vem dessa åtgärder är riktade till”.

Timo Jalonen, direktör för bildningssektorn i Åbo, betyder det här att någon sådan åtgärd vidtagits?
– Självklart, annars hade vi inte skrivit så. Men jag kan inte yppa mer om det.
I pressmeddelandet finns väl kritik mot rektor Christer Karlsson?
– Rektorn leder skolan och ansvarar för dess verksamhet. Så det stämmer att kritiken riktas mot honom och delvis också mot lärarkollegiets agerande. Tanken är att Liliane Kjellman nu ska föra styrande samtal om spelreglerna, hur man ska agera i liknande situationer i framtiden.
Riktas kritik mot Kjellman här?
– Inte egentligen. Hon har inte skapat problemen här utan snarare utrett dem. Hennes uppgift är att övervaka att rektorn och lärarna nu får information om hur man bör agera i sådana här situationer.
Rektor Christer Karlsson själv säger till ÅU att han inte har något att tillägga till meddelandet staden skickat ut.

Ex-elev är kritisk
ÅU talar med en av eleverna som våren 2022 lämnade in klagomålet mot läraren.
– Jag är inte övertygad!
Det är elevens första kommentar efter att ha läst stadens pressmeddelande.
– Om jag förstår det rätt menar staden att rektorn inte gett lärarna verktyg att hantera situationen. Det antyds att han borde ha gjort det, konstaterar eleven och fortsätter:
– Det som först stör mig är att staden skriver att ”bakgrunden till situationen var en lärares agerande som delvis var osakligt och som påverkade elevernas trygghetskänsla skadligt”. Sedan berättar de att man utredde under våren och sommaren 2023. De missar att nämna att det tog två år från att de första klagomålen kom in till att det faktiskt hände någonting, menar eleven.
Eleven funderar också på stadens besked att servicedirektören Liliane Kjellman nu får ansvar att övervaka att rektorn ser till att personalen får kunskap och kunnande.
– Hon hade alltså inte den uppgiften förut? Hon är väl rektorns chef. Hör det inte till hennes arbete att se till att rektorn utför sina uppgifter?
– Det som de säger här är att de typ inte gjort något, om jag förstått det rätt. Och sedan berättar de inte vad de faktiskt gjort på grund av sekretess, avslutar eleven sin kritik av stadens meddelande.

Kjellman: Försökt sköta processen så bra som möjligt
Frågan huruvida Liliane Kjellmans uppgift är ny eller gammal bollar vi vidare till Kjellman själv.
Det står att du nu ålagts ansvar att övervaka att rektorn ser till att personalen har tillräckligt med kunskap för att tackla sådana här situationer. Är det ett nytt ansvar eller något du också haft tidigare?
– Både och, tänker jag mig. Som chef har man alltid ansvar att övervaka allt möjligt. Men nu är det en specifik sak som måste bli i skick, i och med den här händelsen.
Du kritiseras inte i stadens meddelande, men ser du själv något som du ångrar eller kunde skött bättre?
– Jag kan ärligt säga att jag försökt sköta processen så bra jag kunnat utifrån informationen jag haft. När man ser i backspegeln är det många saker som inte fungerat så som de hade kunnat. Det är de sakerna vi nu tittar på och har gått igenom. Vi ska stärka förutsättningarna för lärarkåren och rektorn att agera i och helst förbygga sådana här situationer.
Detta är bakgrunden
- Våren 2022 lämnade en grupp elever i högstadiet S:t Olofsskolan i Åbo in en lista med klagomål mot en lärare. Det handlar främst om lärarens agerande under lektioner, delvis i olika ämnen, under en längre tid.
- Listan innehöll nästan trettio punkter under rubrikerna ”rasistiska kommentarer”, ”sexism & misogyni”, ”anti-hbtq+-kommentarer” och ”övrig opålitlighet som en lärare”.
- Det var först i våras som listan väckte uppståndelse, inte minst efter att ÅU skrivit om den och talat med flera elever. De menade att rektorn sopat klagomålen under mattan.
- Staden satte igång en utredning som ledde till att läraren inte längre jobbar kvar och till att staden bett polisen utreda anklagelserna. Läraren har själv i ÅU nekat till anklagelserna.
- Men kritiken mot skolledningen gjorde att Åbo stad fortsatte sin utredning av händelsen och hur den skötts. Det är det utlåtandet som nu kommit.
- Föräldrar till elever har också anmält skolledningens och stadens agerande till Regionförvaltningsverket. Den utredningen pågår ännu.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.