Sossenelever splittrade i tre byggnader: "Kul att träffa kompisarna igen"


Skolstart i tre byggnader. S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson bär in desinficeringsmedel i Katedralskolan tillsammans med vikarien Tobias Henriksson. Foto: Annina Suominen
En efter en dyker de upp på skolgården i den kyliga majmorgonen, S:t Olofsskolans nior som ska undervisas i Katedralskolans byggnad läsårets sista veckor.
Några kommer gående, andra med cykel eller moped. Några får skjuts, andra har åkt buss.
Även lärare och vikarier dyker upp, samt rektor Christer Karlsson. Han bär bland annat in desinficeringsflaskor i skolan tillsammans med vikarien Tobias Henriksson — varje klassrum ska ha två stycken.

Ställer upp. Maria Brink är egentligen lärare i Katedralskolan, men behövdes för Sossens undervisning i matematik. Foto: Annina Suominen
Katedralskoleläraren Maria Brink anländer också.
— Jag skulle egentligen varit ledig den här månaden, då jag inte hade någon undervisning i sista perioden i gymnasiet. Men nu får jag hoppa in och undervisa högstadieeleverna i matematik, det känns riktigt roligt, säger hon.
Skolans 400 elever är uppdelade i tre byggnader — sjuorna går till Sossens eget hus och åttorna till Arbishuset. Cirka 20 elever fortsätter gå i skola på distans. Det är ett stort pussel som ska läggas, och många inblandade.
Eleven Christian Kallio från Lundo väntar vid ingången på Nunnegatan.
— Det var lite råddigt att förstå var man ska gå in, och lite bråttom på morgonen var det nog. Men det känns helt okej att vara tillbaka, säger han.
Smått orolig för coronaviruset är han ändå, och skulle helst fortsätta med distansundervisningen just nu.

Frida Balthasar, Jasmine Salminen och Mirjam Lillhannus. Foto: Annina Suominen
Mirjam Lillhannus, Jasmine Salminen och Frida Balthasar väntar på att få gå in på andra sidan av huset.
— Det är ganska roligt att vara tillbaka och att vi får en riktig skolavslutning och inte bara betygen elektroniskt, säger Mirjam Lillhannus.
Hon får medhåll av de andra. Men Jasmine Salminen konstaterar att det ändå känns något onödigt, då man ändå inte får träffa så många andra då klasserna är splittrade, eller gå utanför klassrummen.
Det var även lite svårt att få bussturerna att passa ihop med schemat. Salminen bor i Salo.
Mängden passagerare var dock normal, ”ungefär som en vanlig skoldag”, säger hon.

Axel Leppähaara, Aatos Salomaa och Telmo Suntila. Foto: Annina Suominen
Axel Leppähaara, Aatos Salomaa och Telmo Suntila har delade åsikter om att vara på plats i skolan.
— Det känns bra, det blir kul, säger Leppähaara som bor i S:t Karins.
— Jag skulle hellre jobba på distans, inte för att jag är rädd för coronan utan för att jag jobbar bättre då, och får sova längre på morgonen, säger Salomaa, även han från S:t Karins.
Åbobon Suntila säger:
— Det är ganska lite kvar av läsåret. Men jag arbetar nog bättre här än hemma.

Tobias Henriksson. Foto: Annina Suominen
Ingen utomstående släpps in i skolan, och förutom desinficeringsmedlet är pulpeterna dragna isär så långt det går.
Och eleverna äter skolmat i begränsade grupper — snabbt ska det gå, berättar Tobias Henriksson, som vikarierar i biologi, geografi och hälsokunskap.
— Den första gruppen äter redan 10.30 och de ska äta på 15 minuter, säger han.
Precis som även andra lärare undervisar han flera årskurser än niorna. Han kommer att hålla lektioner på distans även i Katedralskolans byggnad — undervisningen strömmas för elever som sitter i de andra byggnaderna.
LÄS OCKSÅ:
Eleverna i S:t Olofsskolan går i skola i tre olika fastigheter
Rektor i Pargas: Skolklassen blir som ens andra familj
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.