Förflytta dig till innehållet

SOS-Barnbyar lanserar familjepartner på Kimitoön

Två händer som håller i varandra.

ÅU-foto.


SOS-Barnbyar rekryterar som bäst en så kallad familjepartner som ska jobba på Kimitoön. Systemet med familjepartner är nytt och finns tillsvidare bara i Varkaus, Vanda och Lojo.
– Familjepartnern är en person som står på familjernas sida. En som hjälper att koordinera hjälpinsatser och fungerar som stöd för familjer som har det jobbigt, förklarar Sari Carlsson, chef för S:t Karins SOS-barnby.
– Vi söker en person som är engagerad och som brinner för att hjälpa barnfamiljer. En person som är beredd att vandra en bit på vägen tillsammans.

Initiativet kommer från Kimitoöns kommun

Ansökningstiden för att söka jobbet som familjepartner gick nyligen ut och det finns sökande som nu ska intervjuas. Administrativt koordineras jobbet av S:t Karins SOS-barnby.
Initiativet till att anlita en familjepartner i kommunen kommer från Kimitoöns kommun och meningen är att familjepartnern ska jobba med familjer som har barn under skolåldern.
Familjepartnern är en del av det SIB-projekt med syfte att främja välbefinnande hos barn och unga, som kommunen beslöt att gå med i 2018. SIB står för engelskans social impact bond.
Familjepartnerprojektet tar sikte på barnfamiljer med barn under skolåldern och finansieras med pengar ur en fond som förvaltas av FIM.
Behovet av hjälp följs upp i de familjer som deltar i projektet och om kommunen tack vare projektet lyckas spara pengar betalar kommunen en del av den inbesparade summan till fonden.

Fler hjälpinsatser aktuella

Projektet med en familjepartner är alltså en del av en större palett med olika åtgärder för att hjälpa barnfamiljer som bor i Kimitoöns kommun.
Tanken är att det senare ska startas upp också andra projekt som ska hjälpa barnfamiljer på ön. Bland annat har man på lut ett projekt som gäller skolorna och eftermiddagsverksamheten i kommunen.

Barn och unga oroliga för den egna mental hälsa

Enligt kommunens omsorgschef Harald Holmström, är antalet omhändertagna barn i kommunen förhållandevis högt.
I år är 14 barn omhändertagna, i fjol var 15 barn omhändertagna och år 2017 fanns det 13 omhändertagna barn i kommunen.
En skolenkät som Institutet för hälsa och välfärd utförde för några år sedan i kommunen visade också att öns unga dricker och röker mer än ungdomarna i den genomsnittliga finländska kommunen. I den senaste enkäten (2019) är det övervikt och skolelevernas egen oro för sin mentala hälsa som sticker ut.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter