Sommartrångt på Trätorgets loppis


I drygt ett halvår har Jesse Halmes loppis verkat i en vitmålad och ljus källare intill Trätorget, mitt i Åbo centrum. Foto: Andrea Wiklund
I närheten av Trätorget i Åbo, på en innergård och nere i en källare, hittar man Puutorin Kirppis. I december förra året öppnade loppisen som drivs av Åbobon Jesse Halme.
– Jag funderade på vad som saknas i centrum, och såg att det fanns ett behov av en loppis här, säger Halme.
Även om det finns gott om loppisar i Åbo, ligger de flesta en bit utanför centrum. Puutorin Kirppis har kommit bra igång, och trots det fina vädret är sommaren högsäsong för loppisar.
– Det har nog gått bra, här är jag aldrig ensam. Nu under sommaren märks det att folk har mera tid att gå runt på loppis. Även borden har varit ganska fullbokade, men det finns nog luckor här och där.
Varierande utbud och kundkrets
Det är damkläder som det säljs mest av på loppisen, enligt Halme. Det är även damkläder som det finns mest av till salu. Kläder för män är också populära.
– Jag har nog inte ännu råkat på någon kategori av saker som inte skulle sälja. Häromdagen sålde jag exempelvis ett klätterträd för katter. Folk har så mycket saker och skaffar hela tiden mera. I slutändan kommer utrymmesbristen emot och då måste man göra sig av med något, säger Halme.
Också kundkretsen har stor variation.
– Unga kvinnor utgör kanske den största kundgruppen. Men även män går på loppis, och finns också som försäljare. Också mycket äldre människor finns bland kunderna.
Extra tjänster ger konkurrenskraft
I den stora mängden loppmarknader i Åbo gäller det att sticka ut. Förutom ett centralt läge erbjuder Halme olika tjänster för loppisens försäljare.
– Jag satsar på att hålla loppisen ren och i bra ordning. Jag är också enda loppisen i Åbo som erbjuder en tjänst där jag hämtar upp försäljarnas saker som de ska sälja, och så förvarar jag dem här tills de har möjlighet att komma och ta hand om dem.
Alla som själva säljer eller köper på loppis vet hur irriterande det är då prislapparna faller av och produkten inte kan säljas. Det problemet har Halme löst med hjälp av sociala medier.
– Jag har skapat en Facebook-grupp för försäljare, där man lägger upp bilder av saker utan prislapp. Då försäljaren känner igen sin produkt kan jag lägga på en ny prislapp och sälja saken, berättar Halme.

Damkläder går åt bäst. Foto: Andrea Wiklund
I framtiden hoppas Halme kunna erbjuda tjänstepaket på olika nivåer, men det kräver flera par händer. För tillfället arbetar han ensam på loppisen, men håller på att anställa.
– Målet är att försäljarna själv ska kunna välja hur mycket de deltar i sin försäljning. Exempelvis det mest heltäckande paketet skulle vara att vi hämtar upp sakerna och sedan sköter allt, medan försäljaren sedan får sin del i handen, berättar Halme.
Att flytta till en större lokal är ändå inte något Halme har i planerna.
– Den här är redan på gränsen till för stor, blir den större orkar man inte gå runt den. Större lokaler är svårare att hålla i ordning, och även försäljarna lider av för stora lokaler. Chansen är mindre att en kund råkar gå förbi just ditt bord.
Tips: håll ordning på bordet
För folk som själv vill sälja sina saker på loppis har Halme några grundläggande tips.
– Man ska inte ha för mycket saker framme på bordet, då det blir rörigt genast någon ser igenom sakerna. A och O är att hålla bordet snyggt. Priset på sakerna bör vara klart synligt och vara på en sådan nivå att det inte harmar om saken blir såld.
Att gå på vinst är inte det viktigaste att tänka på då man säljer på loppis, utan man bör snarare se det som ett sätt att få mera plats i skåpen och motverka slit-och-släng kulturen.
Läs också:
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.