Sommarstängningen av Lojo bb precis så illavarslande som befarat – hotas nu läggas ned

Sparplanerna inom HUS presenterades för sammanslutningens styrelse på måndagen. Förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus ligger, precis som många befarade i samband med beskedet om att den stängs över sommaren, väldigt risigt till.
Tjänstemännens idé är att koncentrera den omfattande jouren som även omfattar operationsverksamhet under jourtid till tre campus och begränsad jour utan operationsverksamhet under jourtid till fem sjukhus.
Genom att minska antalet jourringar kan tillgången på arbetskraft bättre tryggas, menar tjänstemännen. Men följderna för Lojo sjukhus skulle vara stora.
Om Lojo går miste om den omfattande jouren och operationsverksamhet dygnet runt går man också miste om de kirurger och anestesiläkare som behövs för att förlossningsavdelningen ska kunna fungera.
Motivering: mindre kostnader, mer arbetskraft
I beredningen konstateras att tjänsteproduktionen vid Lojo, Borgå och Raseborgs sjukhus huvudsakligen har hållits oförändrad under de senaste åren med undantag av förlossningsverksamheten som upphörde först i Raseborg och sedan i Borgå. Nu är det med andra ord dags att vidta åtgärder.
På mötet på måndagen presenterades ett preliminärt koncept för utvecklingen av servicenätet och det gäller i synnerhet Raseborgs, Lojo och Borgå sjukhus.
Målet har varit att hitta metoder för att minska kostnaderna, säkra tillgången på arbetskraft och möjliggöra en förnuftig ökning av produktiviteten så att även den elektiva verksamheten (planerad vård) och tillgången på vård samt patientsäkerheten kan tryggas.
Som stöd för arbetet har man utnyttjat den nationella arbetsgruppens utredning om sjukhus och jourer, analysen av servicenätet och planeringen av operationsverksamheten som gjorts inom HUS under 2023 samt den långsiktiga planen för fastigheter och lokaler, det vill säga Masterplan.
För Raseborgs sjukhus har sammanslutningens styrelse redan fattat beslut som ger riktlinjer för den fortsatta beredningen på sitt möte den 12 februari.
Den största inverkan fås om Lojos förlossningsverksamhet läggs ned.
I dispositionsplanen för 2024 konstateras krasst att barnsjukdomarnas produktionsstruktur inom HUS delvis gynnas av att servicenätet koncentreras. Den största inverkan fås om Lojos förlossningsverksamhet läggs ned. Följderna av att sluta med de pediatriska tjänsterna vid Raseborg och Borgå sjukhus skulle ha liknande men inte lika stor inverkan.
För att kompensera de förändringar som bland annat kan medföra att förlossningsavdelningen vid Lojo sjukhus stängs redan 2025 ska man starta en centraliserad telefontjänst för förlossningsverksamheten, ett så kallat “contact center” eller ”telefonstyrning för föderskor”. Detta ska ge den bästa kundupplevelsen.
”För snabbt” till vård vid små enheter
I dispositionsplanen motiverar HUS också omstruktureringarna med enhetligare processer och jämlikhet. Det är viktigt att patienter får vård lika snabbt på olika sjukhus. Tidigare har det gått snabbare att få vård vid mindre enheter än vid stora.
Samtidigt som man försämrar situationen för många föderskor i Västnyland vill har HUS som strategiska mål att ge den bästa kundupplevelsen i Finland och HUS’ tjänster för kvinnor barn och unga har som eget mål att förbättra tjänsternas tillgänglighet och tillgång.
Och samtidigt som man drar mattan under fötterna på de anställda vid de små enheterna har man som strategiskt mål att vara den attraktivaste arbetsplatsen.
Vad är det för kvalificerat nonsens. Bästa kundupplevelse? Man får ju ångest av att bara besöka dessa mastodont sjukhus. Kommer man med bil får man lägga en timme till på restiden då det ska sökas efter parkeringsplats och därefter ska hitta till rätt avdelning.
Det som aldrig tas med i beräkningen är de extra kostnader som uppstår. Resan blir dyrare och restiden längre. Det här gäller både för de som arbetar på sjukhus och klienterna.
Contact Center eller telefonstyrning för föderskor låter som ett skämt men är troligtvis inget annat än ett samtal till/från mödrarådgivningen. Tidigare hade du samma ”förtroliga” skötare att diskutera med, nu får du diskutera med en främling om dina bekymmer.
Ukraina kriget borde ju också visa hur viktigt det är att decentralisera samhällsviktiga institutioner såsom sjukhus.
Men när nu alla processer och procedurer ska vara lika för alla, förslår jag att de som bor nära ett sjukhus kuskas omkring i ett par timmar innan de kan besöka det, så de får samma kundupplevelse som kusinen från landet.