Sommarsång ljuder i Åbolands skärgård igen – jubileumsåret blir en tidsresa tillbaka till år 1999

Skådespelaren Riko Eklundh har arrangerat evenemanget Sommarsång på Nötö sedan år 1999. Med temat Topelius uppträdde Eklundh tillsammans med Birthe Wingren, Sören Lillkung och Henrik Wikström i Nötö kyrka.
När Sommarsång i år firar 25-årsjubileum träder hela ursprungsgänget upp på scen.
– Det kommer att vara precis som det var den första gången, så det är roligt. Det känns samtidigt lite märkligt att det plötsligt gått så pass lång tid, säger Eklundh.
Nostalgi i dubbelupplaga
I år blir det två konserter. Gänget och publiken stämmer snart upp till sång i Nötö kyrka och Nagu kyrka. Av de två kvällarna kan man vänta sig allsång och många sånger baserade på Zacharias Topelius texter.
– Det är någorlunda etablerat det att Sommarsång alltid sker den sjunde i sjunde klockan sju, så jag hoppas folk hittar sig dit också i år även om det är ett annat datum.
Nötö kyrka rymmer cirka 90 personer och har enligt Eklundh nästan varje år fyllts till bristningsgräns.
– En gång var det rekord med nästan 150 personer, då stod folk utanför och lyssnade genom fönstrena.

Älskad tradition
Nötö kyrka har alltid varit basen för Sommarsång, men vissa år har det ordnats fler än en konsert och på olika platser omkring skärgården.
Som mest har det ordnats fem konserter och ibland har det även varit sång i Stockholms skärgård. Då bjuder Eklundh alltid med den goda vännen Carl Unander-Scharin som är operasångare, tenor och kompositör.
Tanken var däremot aldrig att evenemanget skulle vara någonting årligen återkommande.
– Orsaken till att jag tog initiativet var att det framför allt i den yttre skärgården av Åbo inte skedde så mycket kulturellt. Det finns helt tydligt ett behov eftersom Sommarsång snabbt blev populärt och något av en tradition, så då fortsatte vi att ordna det, säger Eklundh.
– Idag är situationen annorlunda och det finns ett klart större utbud av olika sorters kulturella aktiviteter också i skärgården, vilket är jättebra.
– Så länge jag orkar och tycker det är roligt kommer jag fortsätta med Sommarsång. Då den dagen kommer när jag inte själv mera är med och ordnar hoppas jag att någon annan tar vid, säger Eklundh.

Ett utomordentligt arv
Eklundh har en stuga nära Nötö på Sandholm i Nagu yttre skärgård som han brukar kalla för sitt andra hem. Den fick han ärva på ett sällsamt och överraskande sätt då sommargrannen Alfred Lundström, som kallades ”Grefven af Sandholm”, dog.
I ett hemligt testamente hade han testamenterat stugan till Eklundh.
– Det är lite av ett enda stort jubileumsår för mig på många plan. Det är exakt 50 år sedan jag var första gången ute på Sandholm, 30 år sedan jag fick ärva stugan och även 35 år sedan jag började som skådespelare, säger Eklundh.
Eklundh försöker spendera så mycket tid han bara kan i lillstugan på Sandholm Westergård.

Musikaliskt fynd blir del av årets repertoar
I sommarstugan har också Karl Isaksson, som var kantor i före detta Degerby församling, bott för många år sedan.
Isaksson var bror till Axel Öström, en av förgrundsgestalterna bland folkskollärarna i Åboland och rektor för Cygnaeusskolan i Åbo.
– Jag grävde i Nationalbibliotekets arkiv och råkade hitta en marsch som Karl Isaksson komponerat. Jag visste att han var kantor men inte att han dessutom var kompositör, säger Eklundh.
– Så förutom att det är 25-årsjubileum för Sommarsång så är det också lite speciellt att vi i år kommer ha med det här stycket som han komponerat.
Sommarsång ordnas i Nötö kyrka torsdagen den 1 augusti klockan 19 samt i Nagu kyrka fredagen den 2 augusti klockan 19.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.