Sommarparadiset Stentorp lockar turister från när och fjärran – ”Stället har blivit lite känt”

Rosenbusken ”Rosa stentorp” blommar för fullt då dagens första turistgrupp anländer till den världskända fårfarmen på Kirjalaön i Pargas.
Under sommaren har Jill Christiansen och Heikki Vendelin fullt upp med grupper som bedåras av havet, bergen och grönskan som omger gården Stentorp.
– Vi har hållit på här i 42 år, stället har nog blivit lite känt, konstaterar Christiansen.
Både gamla och nya ansikten dras till Stentorp varje sommar. På besök samtidigt som ÅU är både en grupp schweizare som aldrig besökt Finland, och Johanna och Hannu Toivonen, som i nitton års tid årligen spenderat en sommarvecka i gårdens strandstuga.
– Vi kom hit för första gången år 2004, då vi väntade vår andra dotter. Sedan dess har vi och våra döttrar varit förälskade i omgivningen och lugnet, berättar Johanna Toivonen.

Inget lyx, men stämningsfullt
Jill Christiansen säger att turismen är livsviktig för dem, men att de värnar om lugnet och att de därför inte vill ha några massor av turister. Eftersom att hon och maken Vendelin själva bor på gården har de även minskat öppethållningstiderna.
– Vi vill ha sådana turister som förstår vad detta är för ställe och att fåren är det viktiga här. Strandstugan är inte heller lyxig, utan mer av en ”mormorsstuga”, säger Jill och berättar att stugan är utrustad med hennes egen mammas gamla bestick och prylar.
Trots avsaknaden av lyx och bekvämligheter är stugan fullbokad genom hela sommaren.
Mest turister får Stentorp från USA och Tyskland samt Norge, Sverige och Frankrike. Christiansen har både figurerat i TV-program på många håll i världen och knutit kontakter genom marknader och utbyten.
Då pandemin slog till lamslogs inte verksamheten på Stentorp, utan i stället ökade de inhemska turisterna. Därtill kommer det stora mängder turister med lyxkryssare som anlöper Åbo.
– Många är intresserade av fåren, ullen och skinnen och en del har själva får eller en bordercollie som vår Rofa. Naturälskande folk dras hit – till och med finländare tenderar att bli begeistrade av miljön, säger Christiansen.

Lantbrukare från Schweiz på besök
Hansheiri Weiss och Brigitte Potter hör till den schweiziska gruppen som besöker Stentorp. Gruppen har åkt buss runt södra Finland i en knapp vecka.
De flesta i gruppen är själva lantbrukare, och fårfarmen är bara en av flera farminriktade besök de ska göra. Potter och Weiss, som själva har får och kor, säger att de ändå främst var intresserade av att se Finland som land.
– Det har varit vackert väder och vi har särskilt njutit av att se sjöar och skog, säger Potter.
Också Matthias Wüthrich och Hans Wurstemberger besöker Finland för första gången.
– Landskapet här verkar nog väldigt trevligt för fåren, säger Wüthrich.
Under sina sista dagar i Finland ska gruppen besöka en vingård och en till farm, samt några sevärdheter.

Hunden Rofa imponerar
En av programpunkterna som Stentorp ordnar för sina besökare är en vallhundsuppvisning. Då får den treåriga vallhunden Rofa visa vad han går för.
– Rofa är ung men vi kunde redan i fjol visa upp hans skickliga vallning. Han är klok och exakt och härjar inte alls, berättar Heikki Vendelin, som tränat hunden.
Rofa ansvarar även för att föra fåren till och från ett fält morgon och kväll samt att hämta dem till båten då de sommarbetar på öar.
– Hundar är väldigt intelligenta, och då man vallar får är det viktigt att ge hunden ansvar och lita på dess instinkter och tankegång. Det är viktigt att det finns förståelse och tillit mellan oss.


Konstutställning och handstickat
I år ställer även konstnären Ulla Halme från Kotka ut sin konst i fårhuset. Halmes konst är inspirerad av hennes egen drömvärld, dans och hennes dotter, samt förhållanden och känslor.
I det tömda fårhuset säljs också diverse ylleplagg och -produkter. Christiansen designar själv plaggen och tar hjälp av stickerskor i regionen.
– Vi satsar mycket på ullförädling för att den ska vara så mjuk och lockig som möjligt. Motiven på plaggen är till stor del skärgårdsrelaterade, berättar Christiansen.
Inga delar av fåren går till spillo på Stentorp, då Christiansen även väver sittunderlag och väggprydnader av de sista bitarna ull. Hon påpekar att det är viktigt för dem att hela fåret används.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.