Sommarnostalgin infaller vecka 30

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.
Har namnsdag i det som kallats Fruntimmersveckan, som firar Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Olga och Kristina – och dem som heter nästan lika. I år inföll Kristinadagen, som avslutar raden, vecka 30.
Fruntimmer är ett ord på utgång. Förklaringar brukar peka på ett det en gång sågs som neutralt. Eller normalt. Fruntimmersaktig används inte om kvinnor, och det har inte varit en komplimang. En dag slipper vi kanske helt att sociala egenskaper binds vid kön. Hoppas jag lever då.
Min namnsdag passerar sen länge oförmärkt förbi, men jag är glad över att namnen finns i almanackan, och att almanackan finns. När den upphör och hela vägen ersätts av en sifferplan på skärmen har den slutgiltiga historielösheten inträtt.
Almanackan fäster oss också vid universum. Jag minns att mommo, som kom ihåg mina namnsdagar, aldrig nöjde sig med annan variant än den klassiska, utfärdad av Helsingfors universitet. Var jag på plats när hon fick en för nytt år, kunde jag få äran att skriva namnet på det fartyg hennes sonson för tillfället arbetade på i marginalen på första sidan.
Tanterna spådde väder med hjälp av planeternas positioner som fanns utmärkta i almanackan. De hade egna benämningar på symbolerna, synd att ingen skrev upp dem. En kallades i alla fall ”lyttjon”, som i högsvenskans ”maska” (när man stickar). Kan det ha stått för märket för Saturnus?
Väderspåendet var en lek, tror jag, fast de låtsades att det var allvar. Och gud nåde den unge som inte höll klaffen när väderleksrapporten i Sveriges Radio kom till utsikterna för Gotska Sandön. Om sommarvindarna höll i sig var det nästan säkert morgondagens sommarväder hos oss.
Fruntimmersveckan uppmärksammades stort i veckotidningarna med olika tårtrecept, den som fyndat gamla årgångar på vinden kan hitta dem där. Men jag fick, vad jag minns, ingen tårta, däremot en chokladplatta som mommo hade inhandlat i endera butiken på ön.
Den köptes utan omslagspapper i lösvikt och väntade på mig upplagd på ett kaffefat. Om det stått i solen hade chokladen fått formen efter fatet, var lite böjd och kladdig. Det kändes festligt, mommo var inte den som köpte godis i onödan.
Att gå med till butiken var alltid roligt. Där köptes saker med spännande namn. Sammanmalet hette en produkt, östes upp i stor påse förvandlades till uddens bästa jästbröd, underbart gott och tacksamt att äta för den som började ha lite lösa mjölktänder som bet dåligt på det stenhårda knäckebrödet (i butiken bad man om Salobröd) som serverades när mjukbrödet var slut.
Mommo höll brödkakan mot bröstlappen på förklädet och skar upp den med knivrörelsen mot sig. Om jag börjar baka bröd ska jag också skära brödet så, mot hjärtat.
Sommarnostalgi som doftar bröd, en aning fiskrens, solstekt verandagardin och lite fluggift på sprayburk, tycker jag är tillåtet vecka 30.
Ur nuets perspektiv uppskattar jag att saker gick långsamt. Men det var inte fråga om att saker fick ta tid, för att man flummigt tycker det var bättre förr. De bara måste, tidens maskineri gick inte fortare.
Sociala medier då var veckotidningarna och folk som nån gång hann gå i gårdarna med skvaller. De som var flitiga med det kallades byskutor – det var ju nära till havet. Det var ingen komplimang, direkt.
En del av skutorna upparbetade väl en indignation som vagt kan jämföras med kommentarsfälten i dag. Men eftersom det krävdes en del kroppsrörelse innan man kunde föra fram den, och performansen alltid var ansikte mot ansikte, fanns det rum för omedelbar mottagarskepsis.
”Ja-a, de e någon sort de å!”, brukade skärgårdsbon säga när hen inte hunnit utföra källkritik och därför inte riktigt kunde ta ställning. Betoningen lade sig långsamt och oemotsägligt på nästan varje stavelse och diskussionen ebbade ut.
Hör jag samma i dag blir jag mäkta upplivad.
Här hittar du fler kolumner av Ann-Christine Snickars.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.