Förflytta dig till innehållet

Sommaren är djurplågeriets högsäsong – tänk om vi skulle ta bättre hand om djuren i år?

Sommaren är högsäsong för misshandel av vilda djur. Det gick att läsa i en artikel i ÅU i fjol somras. Artikeln skrevs efter att flera medier i olika delar av landet hade rapporterat om fall av om otäckt djurplågeri:
Barn torterade måsungar, fågelholkar tejpades igen, krokar placerade i köttbullar som lades på vägen, hundägare bussade hund på Kanadagäss …
Intervjun med Heidi Leyser-Kopra från Åbo Djurskyddsförening var nedslående:
”I tjugotre år har jag följt med hur Åboborna sköter sina djur och nu på senaste tiden har mängden djur som plågas ökat.”
Föreningen stötte på tydliga fall av djurplågeri flera gånger i veckan, enligt Leyser-Kopra. Det goda, påpekade hon, är att några av poliserna i Åbo har fördjupat sig i djurskyddsfrågor.
Blir det en plågeriets högsäsong också i år? Den idiot som i fjol lät sin hund – eller hundar – riva får på Runsala verkar ha återvänt.
Ifjol dödades två av de får Kimitoöbon Rafaela Pohjansalo haft i naturparken. I år angreps ett får i mitten av maj.
”Det verkar som om hunden som nu rev fåret är en av samma hundar som var i gång i fjol”, sade Åbo stads kontrollveterinär Tiina Korte-Mattila till ÅU den 18 maj.
Fåren är nu borta. Rafaela Pohjansalo konstaterade att de kan inte vara kvar på ön (Turun Sanomat, 23.5).
det finns de som också verkar behandla sina egna djur på helt sjuka sätt. Antalet bokförda angrepp som hundar gjort mot människor eller andra djur har ökat ständigt. Från 519 polisanmälningar år 2015 till 732 år 2017. Ifjol höstas var man uppe i 788 redan på hösten. Enligt polis handlar det ofta om hundar som behandlats dåligt.
Polisen i Egentliga Finland varnade för några år sedan om att djurskyddsbrotten överlag blivit allt vanligare. Motsvarade utveckling har rapporterats från flera andra regioner. Nyligen meddelade Helsingforspolisen om en hel ny enhet som ska undersöka djurskyddsbrott. För det här fick polisen årets djurskyddspris.
De sätt vi reagerar på djurplågeri verkar inte alltid logiskt. Det blev exempelvis en hetsig diskussion om SDP:s riksdagskandidat Mikkel Näkkäläjärvi då det framgick att han dödat en katt på ett brutalt sätt då han var femton (han är nu 28). Näkkäläjärvi dömdes då för djurskyddsbrott.
Den uppmärksamhet det här fick står ändå inte i någon som helst proportion till allt annat djurplågeri som pågår just nu, som de vidriga valpfabrikerna. Hur kan folk köpa hundvalpar som plockas ut från en baklucka eller ett baksäte på någon p-plats? Valpar som fötts av plågade tikar och som ofta själv lider av sjukdomar.
Alla hundar ska märkas och tas med i det nationella hundregistret från och med 2022, men det är långt dit. Och många hundar hinner lida före det, delvis som en följd av lagstiftning som är tandlös mot valpfabriker.
En snabb koll av de senaste åren rubriker skvallrar att det handlar om hundratals och åter hundratals hundar. Och då är det här bara de fall som avslöjas. Så länge det finns efterfrågan, finns det valpfabriker. Den som inte har råd att skaffa hund på ett tryggt sätt ska inte ha hund. Så enkelt är det.
Tyvärr känns det som om det ännu är nästan omöjligt att komma åt de vidriga valpfabrikerna – eller kattfabrikerna, för den delen, för handeln med ”raskatter” är precis lika lukrativ.
För katternas del kan vi också konstatera att många kattägare verkar blunda för verkligheten. I Sverige har man redan så gott som skrotat myten om ”sommarkatter”. Katter överges året om och de som hittas i slutet av året är oftast katter som fötts av helt vanliga osteriliserade tamkatter som brukar bege sig ut på långa utfärder. De små katter som föds andra tider på året svälter eller fryser ihjäl så snabbt att de aldrig hinner visa upp sig.
En riktig kattmänniska kapar kablarna i tid. Det är i alla fall ett enkelt djurskyddsknep med omedelbar positiv effekt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter