Förflytta dig till innehållet

Somliga seglar än, andra båtägare går i sjösättningstankar – milda vintrar kan förlänga sjöräddarnas säsong

Arkiv/ÅU
Frivilliga sjöräddare ute på uppdrag

Två män i snabbgående sjöräddningsbåtArkiv/ÅU

Kimitoöns sjöräddare är vanligtvis redo från det att isen går till det att den lägger sig igen. ÅU-Foto.


Den milda vintern har inneburit att fjolårets båtsäsong inte ens tagit slut för alla. Under den soliga söndagen observerades en hel del fritidsbåtar på havet.
– Jag diskuterade faktiskt häromdagen med en av våra fartygsansvariga om hur det skulle vara om vi hade en båt i beredskap året runt, säger Heikki Laurila, ordförande för Åbo Sjöräddningsförening.
Så som vintrarna numera ser ut är det inte osannolikt att det kan finnas ett behov att ha en båt ute året runt efter kanske tio år, tror han. Omställningen är ändå inte enkel.
– Vintern är ingen tyst tid utan behövs för underhåll av båtarna.
Det hela är också en utrustningsfråga. Kyla och mörker ställer hårdare krav, säger Laurila.
Föreningen har tre båtar, men tanken är att ta räddningsbåten Arvinsilmä ur bruk. Den används så lite att det inte är ändamålsenligt att ha den kvar, säger Laurila.
Det är ingen direkt brist på frivilliga. Åtta nya inledde sin fortbildning i höstas, de intresserade var mycket fler. Utmaningen är att så mycket av tid slukas av det rent operativa, säger Laurila.
– Det skulle vara bra med en egen ”besättning” på landbacken. De kunde koncentrera sig på att samla in medel för verksamheten.

Kimitoöns sjöräddare väntar på ny båt

Det har varit mycket trafik till sjöss den senaste tiden, säger Calle Storm, ordförande för Kimitoöns sjöräddare. Han har också hört om båtägare som börjat fundera på tidig sjösättning.
– De räknar kanske med att det inte blir någon is mer i år, eller att den blir så svag att det inte gör något.
Kimitoöns sjöräddare har länge tillämpat en längre säsong än vad sjöräddare förutsätts ha.
– Vi har brukat tag upp båten först när isen kommer och sedan lagt i den direkt när isen gått.
Båten har legat i Dalsbruk, vilket har möjliggjort en lång säsong.
Paradoxalt nog är föreningen nu utan båt. Motortrubbel i september stoppade båten, som nu repareras i Nådendal.
– Vår nya båt är inte heller ännu klar så vi har faktiskt ingen båt för tillfället, säger Storm.
Båten borde ha varit klar i fjol. Det goda är att den nya båten har hytt och värme, vilket gör det lättare att förlänga säsongen. Det har varit en aning kallt med den gamla öppna båten, medger Storm.
Kimitoöns sjöräddare har som mål att ha två båtar i fortsättningen. Det beslutet fattas ändå av centralorganisationen, Finlands Sjöräddningssällskap, som har delfinansierat båten.
– Vi skulle gärna ha den mindre och snabbare båten i Kasnäs eller Högsåra och den andra i Dalsbruk.

”En segelbåt på Pikisviken”

Ordförande för Pargas sjöräddare, Jarmo Saarinen, säger att det varit dåliga vintrar förr men att det här är något exceptionellt.
– Jag såg en segelbåt på Pikisviken på söndagen. Och varför skulle nu folk ta upp sina båtar i det här vädret?
Pargas sjöräddare hade sin båt i sjön – och en viss utryckningsberedskap – ända till det första veckoslutet i januari. Först då var det dags för service: bottentvätt, byte av zinkanod och en granskning av båtens skick överlag.
– Officiellt har vi jour från vecka 18 till 45 men visst kan det bli aktuellt att överväga om vi en dag borde förlänga den.
De frivilliga sjöräddningsföreningarna sköter ungefär en tredjedel av alla undsättningsoperationer till havs och på insjöar.
 
LÄS OCKSÅ
Över 3 700 personer fick hjälp av frivilliga sjöräddare i fjol

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter