Somalier i Åbo tar coronan på allvar – ”vi är inte värre smittspridare än någon annan”

Osman från Somalia står och småhuttrar framför ett kafé på Universitetsgatan i Åbo. Kaféet är en populär samlingsplats för stadens somalier, men på lördagsförmiddagen är det lugnt och stilla.
– Coronan oroar mig och jag håller mig borta från platser där det är mycket folk. Jag brukar komma hit och ta en kaffe och dricka den här utanför.
Osman jobbar som matbud för Wolt, ett jobb som inte går att sköta på distans.
– När jag levererar maten lämnar jag den utanför kundens dörr och om jag är tvungen att möta någon är jag noga med att hålla avstånd.
Somalier känner sig utpekade
I fredags rapporterade Svenska Yle att personer med invandrarbakgrund har drabbats extra hårt av viruset. I huvudstadsregionen har cirka 30 procent av de smittade invandrarbakgrund.
Men att dela in de smittade i olika grupper är inte speciellt lyckat, säger Arab Abdinasir vid Västra Finlands somaliförening i Åbo.
– Det är ingen idé att placera människor i olika fack, det skapar bara motsättningar. Mediernas bild av att det är invandrare som är de värsta smittspridarna stämmer inte, säger Abdinasir.
Han håller ändå med om att det finns en risk då många invandrarfamiljer är trångbodda och det kan bo upp till sju, åtta personer i samma lägenhet. Smittas en, sprider sig smittan snabbt till den övriga familjen. Men å andra sidan händer samma sak också i finländska familjer, säger han.
Coronan ser inte till hudfärg eller etnicitet. Den är lika farlig för alla som smittas och tillsammans måste vi bekämpa viruset.
Inom föreningen har man satsat hårt på att sprida information om viruset. Man samarbetar med Åbo stad därifrån föreningen har fått munskydd som frivilligarbetare sedan delar ut till sina medlemmar. Samarbetet med staden har fungerat bra och det är lätt att få information också på somali, säger Abdinasir.
Föreningen jobbar också aktivt med att hjälpa dem som har svårt att få kontakt med den offentliga hälsovården.
– Många somalier jobbar inom vårdyrket och det finns också somaliska läkare som vi anlitar för att få hjälp och råd av.
Somaliföreningen är också med i ett nationellt projekt som jobbar med telefonrådgivning på somaliska i coronarelaterade frågor.
Abdinasir är noga med att alltid använda munskydd och hålla avstånd då han är ute bland folk. Han hoppas att alla andra också gör det.
– Coronan ser inte till hudfärg eller etnicitet. Den är lika farlig för alla som smittas och tillsammans måste vi bekämpa viruset.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.