Förflytta dig till innehållet

Som tonåring var han rädd att fastna på Finlands äldsta biograf – nu skulle han gärna visa mer skräck

Kristoffer Nöjd
Jukka Halonen driver Finlands äldsta fungerande biograf. Här är han i projektorrummet iklädd en del av uniformen från förr, det vill säga hatten.
Jukka Halonen driver Finlands äldsta fungerande biograf. Här är han i projektorrummet iklädd en del av uniformen från förr, det vill säga hatten.

På tisdagen fick Bio Forum i Ekenäs ta emot priset Årets kulturgärning 2022 ur fonden Okänd soldat i Harparskog. Bio Forum är den äldsta fungerande biografen i Finland. Den ägs av familjen Halonen i tredje generation och är en 110-åring med framtidstro.

Trevlig överraskning

– Det var en trevlig överraskning, säger Jukka Halonen om priset.

Han övertog biografen av sina föräldrar Esa och Anneli Halonen för två år sedan under rådande coronarestriktioner.

Man kan lugnt säga att detta har varit en mognadsprocess. Som tonåring gick Halonen med på att sälja biljetter men ville absolut inte lära sig hur tekniken fungerade.

– Jag var helt säker på att jag fastnar i Ekenäs då. Om någon hade sagt ”Vänta bara, du kommer att flytta tillbaka och bo i din farmors hus” hade jag inte trott på det. Men nu 25 år senare har jag landat här.

Jukka Halonen är stolt över att förvalta Finlands äldsta biograf i tredje generation.Kristoffer Nöjd
Jukka Halonen är stolt över att förvalta Finlands äldsta biograf i tredje generation.

Trots sina dubier i tonåren har Halonen alltid haft ett visst intresse för biografen.

– Det är ett fint ställe och ett fint företag. Så efter att min pappa köpte biografen av sina bröder för 20 år sedan sade jag att han ska ringa mig först om han vill sälja.

Och så gick det. När den unga familjen Halonens dotter skulle börja skolan flyttade familjen hem till Ekenäs igen.

– Om hon hade börjat skolan utomlands där vi bodde hade vi antagligen stannat där. Valet stod mellan Ekenäs och Helsingfors. Och Ekenäs är ett trevligt ställe, speciellt för barnfamiljer. Så när min pappa ville sälja bestämde vi oss för att flytta hit.

”Jag har inte så fin smak”

Känner du press över att du har ett kulturarv att förvalta?

– Jo och nej. Jag är stolt över att biografen är min och vill ta hand om den och utveckla den. Jag skulle gärna visa bara sådana filmer som jag tycker om, det vill säga sci-fi, thrillers och skräck. Också romantiska komedier kan vara härliga. Mina favoriter är oftast ganska kommersiella. Det är inte så mycket art house även om jag kommit att uppskatta sådana filmer mer med åldern. Jag har inte så fin smak.

Men Halonen säger att en liten biograf på en liten ort måste ha ett så brett utbud som möjligt.

– Det finns inte blockbusters att visa varje vecka och jag tycker att det är viktigt att visa också svårare filmer som kanske inte ens är någon vidare bra affär för mig. Jag är glad om kunden går ut och filmen har väckt känslor och jag är intresserad av att veta vad folk tycker. Men kulturgärningen och pengarna måste gå att kombinera.

Vill ha brett utbud

Ekenäs är intressant när man ser på statistiken. Dels har Ekenäsborna hittat tillbaka efter coronan, dels vill Ekenäsborna ha ett brett utbud.

– På vissa orter vill man se bara inhemsk film, på andra bara blockbusters, säger Halonen.

Ett dilemma är den ketchupeffekt som uppstått i filmbranschen efter pandemin.

– Det kan vara upp till åtta premiärer på en vecka. Eftersom jag bara har en salong måste jag bestämma vilka filmer jag ska visa och hur jag ska göra upp en fungerande tidtabell. Vi försöker också se till så att inte samma filmer visas i Ekenäs, Karis och Hangö samtidigt.

Salongen har den traditionella långsmala utformningen. Dagens salar är ofta breda med en brant läktare.Kristoffer Nöjd
Salongen har den traditionella långsmala utformningen. Dagens salar är ofta breda med en brant läktare.

Själva biograftekniken kan mäta sig med nästan vilken stor biograf som helst. Esa Halonen var smart nog att investera stort i en digital projektor redan 2009 vilket gjorde det möjligt att visa premiärer i lilla Ekenäs samtidigt som i London eller Los Angeles. Tidigare kunde man vara tvungen att vänta på filmerna i ett par månader.

Till näst vill Jukka Halonen öppna en nätbutik där man kan köpa sina biljetter och boka sittplatser i salongen i förväg. Samtidigt kommer biljettluckan från 80-talet att försvinna – popcornet får man köpa som självbetjäning.

– Jag är för långsam att sälja både biljetter och godis själv om det är mycket folk. Jag hinner inte med, erkänner Halonen med ett skratt.

Nya stolar och digitala filmaffischer

Eftersom filmaffischer inte trycks upp i samma utsträckning som förr kommer det att komma digitala skärmar i skyltfönstren. Stolarna med cirka tio år på nacken ska snart bytas ut till en bredare sort.

– Kapaciteten blir mindre men man sitter bekvämare. I stället kan jag visa samma film fler gånger, säger Halonen.

På biograftomten bygger Halonen ett hus för sin familj. När man väl flyttar in blir bostaden i anslutning till biografen ledig. Där drömmer Halonen om att bygga en mindre salong, arbetsnamnet är ”Bio Forum II”. Eventuellt kan man få en bricka tapas med sig in i salongen.

För Bio Forum har alltid legat lite före.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter