Som sista Åbospelare blev Mikko Rantanen utslagen ur NHL− så här gick det för de lokala spelarna i år!


Mikko Rantanen, här i TPS-tröjan, har gjort en fantastisk säsong i Colorado Avalanche. ÅU-foto
Mikko Rantanens Colorado Avalanche åkte ur Stanley Cup-slutspelet i NHL mot San Jose Sharks. Det betyder att samtliga Åbospelare spelat klart i den nordamerikanska toppligan för säsongen.
ÅU sammanfattar profilernas säsonger.
Mikko Rantanen, ytter, Colorado Avalanche
31+56=87 på 74 matcher i grundserien, 6+8=14 på 12 matcher i playoffs
Säsongens absoluta utropstecken, inte bara ur åboländskt perspektiv. Rantanen visade redan säsongen 2017-18 att han ska tas på allvar men det slutliga genombrottet kom den gångna säsongen. Spelet tillsammans med kedjekamraterna Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog höll som bäst superstjärnenivå och på hösten toppade Rantanen till och med poängligan i hela NHL.
Det belönades Rantanen för med en resa till San Jose och All Stars-evenemanget tidigare i vår.
Colorados fart avtog ändå längs våren och ”Avs” fick nöja sig med att ta sig till slutspel som ett så kallat wild card-lag. Det innebar att laget ställdes mot den västra konferensens bästa lag Calgary Flames i den första omgången.
Där skrällde Colorado rejält och sopade i princip mattan med kanadensarna − inte minst tack vare att superkedjan Rantanen-MacKinnon-Landeskog levererade då det krävdes som mest. Det trots att Rantanen verkar ha spela skadad. Nousissonen missade några matcher i slutet av grundserien, men återvände till laguppställningen i tid till slutspelet.
Att laget sedan ännu klarade av att pressa ytterligare en förhandsfavorit, den här gången San Jose Sharks, till en sjunde avgörande match i den andra slutspelsomgången var också en bragd sett till skillnaderna i spelarmaterialet. Faktum är att Avalanche saknade bredd i anfallet.
I sommar väntar kontraktsförhandlingar för Rantanen och yttern lär bli den bäst betalda spelaren i laget. Det skulle inte heller vara en överraskning om Rantanen blir den bäst betalda finländaren i ligan. Patrik Laine och Sebastian Aho ska också löneförhandla i sommar.

Rasmus Ristolainen i landslagströja. Ristolainen har tackat nej till VM i år. ÅU-foto
Rasmus Ristolainen, back, Buffalo Sabre
5+38=43 på 78 matcher i grundserien
Arbetshästen Ristolainen fick inte riktigt den draghjälp som många hade väntat sig av den svenska supertalangen Rasmus Dahlin, som Buffalo draftade som etta sommaren 2018. Ristolainen snittade knappt 25 minuter på isen per match (i och för sig nästan två minuter mindre än de två senaste säsongerna) och tackade väntat nog nej till spel i ishockey-VM.
Poängmässigt var säsongen backens näst bästa i toppligan och med sina 43 pinnar vann Ristolainen de finländska försvararnas poängliga med bred marginal ner till Miro Heiskanen.
För Buffalos del blev säsongen ändå en besvikelse − igen. Efter en hoppingivande inledning på hösten tappade Sabres så småningom konceptet och halkade långt ner i tabellen − igen. Laget slutade fjärde sist i den östra konferensen och hade till råga på allt inte heller turen på sin sida i draftlotteriet.
Nästa år kan Ristolainen få en historisk svensk tränare, då Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg ryktas vara en stark kandidat till chefstränarposten. Phil Housley fick gå efter två år i Buffalo redan i början av april. Vem som än tar över kommer Ristolainen igen att vara en stöttepelare i försvaret, men kanske den här gången med lite mer hjälp av Dahlin, som blev beordrad att stå över VM för att bygga upp muskelmassa.

Mikko Koivu har spelat i Wild sedan 2005, med undantag för 10 matcher i TPS säsongen 12-13. Bilden är från den säsongen. ÅU-foto
Mikko Koivu, center, Minnesota Wild
8+21=29 på 48 matcher i grundserien
För Minnesota Wilds lagkapten tog säsongen slut redan i februari. Veteranen Koivu åkte på en knäskada, som också kan satt punkt för hela lagets säsong. Utan en av sina stöttepelare på centerpositionen var Minnesota egentligen aldrig aktuella för spel i playoffs och en halv timme före transferfönstret stängde skickade laget Mikael Granlund till Nashville i utbyte mot schweizaren Kevin Fiala.
Ur ett personligt perspektiv var Koivus säsong inte heller någon höjdare ens före knäskadan. 29 poäng på 48 matcher är inte direkt det saldo laget förväntar sig av sin andrecenter, som dessutom ska leverera i power play.
Minnesota har som lag redan länge befunnit sig i någon form av skärseld – inte riktigt tillräckligt bra för att utmana om Stanley Cup, men inte heller tillräckligt dåliga för att slopa allt och bygga upp laget från grunden igen. Nästa säsong har man fortfarande Koivu, Zach Parise, Ryan Suter och Eric Staal i truppen, men frågan är om inte den åldersstigna kvartetten kommer att användas som valuta för att börja ”rebuilden” riktigt på allvar.

Lehkonen i KalPatröjan gör mål mot moderklubben TPS säsongen 13-14. ÅU-foto
Artturi Lehkonen, ytter, Montreal Canadiens
11+20=31 på 82 matcher i grundserien
Den enda av Åbospelarna som spelade en hel säsong, något som är värt en liten applåd. Lehkonen spelade dessutom en viktig roll i det Canadiens som totalt trotsade oddsen under grundserien. Inför säsongen hade så gott som samtliga experter rankat Montreal som ett riktigt bottenlag, men ”Les Habitants” gjorde ändå det motsatta och höll sig med i kampen om de sista slutspelsbiljetterna ända in i den sista matchomgången.
Lagets kämpainsats symboliseras till viss mån av just Lehkonen, och alla andra spelare av samma riviga karaktär som spelade klart bättre än förväntat under säsongen. Lehkonen gjorde kanske inte poängmässigt den mest spektakulära säsongen men visade ändå framfötterna mer än en gång då viktiga poäng stod på spel. Av Lehkonens elva fullträffar var fyra matchvinnande − alltså avgjorde han matchen ungefär var tredje gång han nätade. Inte illa.
Ur finländsk perspektiv var det dessutom kul att se hur Lehkonen stundvis fick spela tillsammans med björneborgarna Jesperi Kotkaniemi och Joel Armia. Den finländska kedjan var inte heller bara fungerande till pappret, utan levererade också på isen.
Lehkonen sitter också på ett utgående kontrakt och är en ”Restricted Free Agent” i sommar, vilket i klarspråk betyder att Montreal har så gott som ensamrätt att förlänga kontraktet med honom. Hittills har Lehkonen tjänat en knapp miljon dollar per säsong, vilket innebär att också han har en löneförhöjning att se fram emot.
Flera finländare ännu kvar
Även om Åbospelarna gjort sitt för säsongen är det ännu flera finländare som spelar i NHL-slutspelet.
Det var Joonas Donskoi som satte det segergivande målet mot Colorado och hans San Jose ställs härnäst mot St. Louis Blues.
I den östra konferensen får Carolinas finländare i Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen och Saku Mäenalanen försöka få hål på Bostons Tuukka Rask.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.