Som mest sitter Åbos vårdpolitiker på fyra stolar samtidigt – tjugo personer representerar både staden och vårdområdet

Rekordet tar ministrarna Aki Lindén, SDP, och Li Andersson, VF.
De innehar samtidigt fyra olika positioner, där de representerar olika organ på olika beslutsnivåer i vårdsammanhang. De sitter båda med i Åbo stads fullmäktige och i välfärdsområdets fullmäktige.
Samtidigt är de dessutom riksdagsledamöter – och ministrar.
Tre samtidiga vårdroller innehar Samlingspartiets Petteri Orpo, Sannfinländarnas Ville Tavio och Vänsterförbundets Johannes Yrttiaho, som alla tre sitter i Åbo stadsfullmäktige, i välfärdsområdets fullmäktige och i riksdagen.
Både i tiggarrollen och den som ger tilläggsbidrag
En intressant roll har också finansminister Annika Saarikko från Centern, numera bosatt i Oripää och medlem i välfärdsområdesfullmäktige.
Om välfärdsområdet behöver mera pengar är det till Finansministeriet det måste gå med sin tiggarstav för att försöka få loss mer än den klumpsumma som det har blivit sig tilldelat av ministeriet.

Listan på Åbopolitiker som står med ena benet i stadens högsta beslutsfattande organ och det andra i välfärdsområdets högsta beslutsfattande organ är lång, trots att det ibland kan uppstå motstridiga intressen.
Staden vill sälja tretton barnhem, sjukhus och brandstationer
Social- och hälsovårdsfastigheterna som Åbo stad vill sälja är ett aktuellt exempel (ÅU 18.5.2022).
Staden har bestämt att tretton fastigheter, inklusive brandstationer, barnhem, serviceboenden och sjukhus ska säljas.
Anbuden ska lämnas in inom maj.
Tanken är att staden sedan ska hyra samma fastigheter av köparen för att vid årsskiftet ge över hyreskontrakten till välfärdsområdet.
I Åbo har tanken bland majoriteten av politikerna varit att staden ska sälja fastigheterna så fort som möjligt för att undvika att Åbo om fyra år sitter med en mängd gamla vårdfastigheter som ingen vill ha.
Om tre plus möjligen ett år till år upphör övergångstiden och välfärdsområdet får hyra sina fastigheter av vem man vill och kan.
Samtidigt är det den här typen av fastigheter som välfärdsområdet kommer att behöva för sin verksamhet, också efter fyra år.
Om de inte längre är i stadens ägo måste välfärdsområdet hyra dem på privata marknaden – eller hitta motsvarande brandstationer och barnhem för sin verksamhet på något annat sätt.
Politiker som både sitter i Åbos och i välfärdsområdets fullmäktige
Janina Andersson, De gröna
Muhis Aziz, Saml.
Piia Elo, SDP (samtidigt biträdande borgmästare i Åbo)
Timo Furuholm, VF
Kaija Hartiala, Saml.
Kristiina Hellsten, SDP
Laura Kaarniharju, Sannfinländarna
Jaakko Lindfors, VF
Mika Maaskola, SDP
Sanna Paasikivi, Sannf.
Elina Rantanen, De gröna (är också Åbos biträdande borgmästare med ansvar för uttryckligen social- och hälsovården)
Jethro Rostedt, Rörelse nu
Sini Ruohonen, Saml.
Sauli Seitteenranta, Saml.
Janika Takalo, Saml.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.