"Som 62-åring och arbetslös känner jag mig värdelös" – att ta alla inhopp hon kan få som städare hjälper inte Kimitoöbon Annette Jäderholm


Annette Jäderholm skulle gärna vilja veta hur många arbetslösa det faktiskt finns, och berättar om hur hon putsades bort från statistiken för att hon ”egentligen” inte är arbetslös. Foto: Monica Sandberg
Annette Jäderholm är en 62-årig arbetslös Kimitoöbo som tar emot alla erbjudna inhopp som städare.
Alla gånger får hon ändå inte ihop de 18 timmar jobb som aktiveringsmodellen kräver per tre månader. Då minskas arbetslöshetspengen med fem procent.
– Man får inte heller ”låna” timmar från den ena tremånadersperioden till den andra. Någon gång har jag jobbat en hel månad men sedan ändå drabbats av den där femprocentiga minskningen.
– Det känns inte rätt att vid den här åldern råka i tänderna på ett så idiotiskt system. Det fungerar kanske för unga som inte annars kommer i gång men om man som jag har jobbat sedan tonåren så känns det fel, säger Jäderholm.
Egentligen inte arbetslös?
– Pricken på i:et var att bli uppringd av te-byrån som kom till att jag egentligen inte är arbetslös eftersom jag har inhopp som städare. Jag ströks ur statistiken över arbetslösa. Ändå är jag som arbetslös tvungen att följa 18-timmarsregeln, det vill säga regeringens aktiveringsmodell.
Jäderholm säger att hon inte tror ett dugg på att arbetslösheten har minskat så mycket som regeringen säger.
– Om jag putsas bort från statistiken så putsas säkert många andra också bort. Och om man går en av te-byråns kurser stryks man ur registret över arbetslösa. Jag skulle bra gärna vilja veta vad det egentliga antalet arbetslösa är.
”Förstår inte hur de som är helt beroende av arbetslöshetspengen klarar sig”
Jäderholm påverkas också av att hennes städjobb inte får ge mer än 300 euro per månad brutto. Om lönen är större så halveras den del som går över.
– Systemet är så krångligt att många undviker korta jobb. Tack och lov har jag lärt mig tänka långsiktigt, och jag har partiell ålderspension, annars vet jag inte hur det skulle gå. Jag förstår inte hur de som är helt beroende av arbetslöshetspengen klarar sig.
Då aktiveringsmodellen infördes sades det att oavlönat frivilligarbete kunde räknas in i de 18 timmarna, har det hjälpt dig?
– Nej. Vissa frivilligjobb beaktas, andra inte. Jag vet inte om något som jag kunde få och som skulle beaktas, säger Annette Jäderholm.
Utan pengar en månad om inte lönelappen kommer i tid
Hennes senaste inhopp var som städare i Villa Lande, på uppdrag av Kimitoöns kommun.
– Det gör jag gärna, och jag vet att det tack vare städchefen Pasi Salmi fungerar så att jag får min lönelapp i sådan tid att jag hinner föra in den innan månaden är slut.
– Gör man inte det så är man som arbetslös utan pengar en månad.
Ingen betydelse hur mycket man har jobbat i sitt liv
Jäderholm har bil, kan använda dator och förstår hur systemen fungerar.
– Utan bil och dator blir det mycket besvärligt. Själv var jag till te-byrån i Salo då jag blev arbetslös. Det är så det fungerar i dag, eller snarare inte fungerar. Man känner sig värdelös som 62-åring, oavsett hur mycket man har jobbat i sitt liv och hur lite man varit sjuk eller annars använt samhällets resurser.
– Jag har jobbat sedan tonåren och varit sjukskriven bara någon vecka då gallan opererades och axeln var sjuk.
”Gå och rösta i riksdagsvalet i vår”
Jäderholm har ingen utbildning. Hon har jobbat med it-uppgifter på kontor men mest i butik och restaurang.
Tre gånger har hon haft egna företag, bland annat en grillkiosk, en sommarkiosk och senast caféet DaCapo i Kimito.
– För att ensam få caféet att gå runt steg jag upp fyratiden varje morgon. Då jag inte längre orkade hade jag bara alternativet att anmäla mig arbetslös. Men känslan som arbetslös är nog att det är en bestraffning man ska få, inget annat.
– Hoppas att alla de som inte brukar rösta gör det i vår vid riksdagsvalet. Annars vet jag inte hur man kunde påverka. Till exempel undrar jag hur mycket resurser det går åt till att följa upp vilka som har sina 18 timmar fyllda och vilka som ska straffas med fem procents avdrag?
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.