Solveig von Schoultz-tävlingen avgjord – Ulrika Nettelblads novell segrade och Åbobon Jessika Kriss Holmlund blev tvåa

Ulrika Nettelblad, bosatt i Mariehamn, kammade hem första pris i Solveig von Schoultz-tävlingen med sin novell Tåget. Priset är en summa på 5 000 euro.
Jessika Kriss Holmlund från Åbo och Marie Metso från Malmö/Kyrkslätt fick andra respektive tredje pris.
Rekordmånga bidrag, sammanlagt 205 noveller, tävlade i år om vinsten i Svenska folkskolans vänners skrivtävling för över 30-åringar.
– Nivån på årets noveller var mycket hög, den högsta jag sett under mina tre år i juryn, säger Karin Erlandsson, juryns ordförande.
Ulrika Nettelblad är född och uppvuxen i Uppsala, bosatt på Åland, och har skrivit sedan hon var fyra år.
– Priset är en ovärderlig uppmuntran att fortsätta skriva. Efter att jag lämnade in novellen var jag väldigt ledsen, för jag kände att jag hade en berättelse men var övertygad om att jag inte hade lyckats realisera den, säger Nettelblad i SFV:s pressmeddelande.
Tävlingens jury bestod av författarna Karin Erlandsson, Malin Kivelä och Adrian Perera.
Solveig von Schoultz-tävlingens pris och hedersomnämnanden delades ut på Helsingfors bokmässa i dag.
Prismotiveringarna
Första pris, 5 000 euro: Ulrika Nettelblad, Mariehamn, för novellen Tåget.
Från första meningen väcker Tåget intresse och författaren visar både mognad och kunskap om genren genom gestaltning, tydliga personporträtt och en kittlande underton om att något är fel. Den vuxna läsaren förstår mer än huvudpersonen som är ett barn och det oskyldiga blandas med det accelererande brutala.
Andra pris, 3 000 euro:
Jessika Kriss Holmlund, Åbo, för novellen En tredje testikel eller Toki toki!
Uppsluppet och med gott humör avhandlas i denna vindlande text både högt och lågt. Berättarens uppmärksamma och empatiska blick på världen och jaget överraskar och vidgar horisonter. Lekande lätt rör sig texten via en avvärjd dödsdom till påbränt kaffe på bensinmacken med livslusten formligen osande.
Tredje pris, 2 000 euro:
Marie Metso, Malmö/Kyrkslätt, för novellen Sorgmantlarna
Sorgmantlarna är en varsamt tecknad text som sakta kryper in under läsarens skinn och slår rot. Beskrivningarna av berättelsens centrala plats, farfaderns hus, med sin tesamling, sina gamla naturböcker och uppstoppade sorgmantlar skapar en säregen, hotfull men eterisk stämning. Via fantastiska element växer texten till något helt annat än en vanlig uppväxtskildring.
Hedersomnämnanden delades ut till Johanna Dikert från Helsingfors och till Synnöve Rabb från Helsingfors.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.