Solig vinter på Madeira är något som lockar – när hösten kommer drar Fagerströms söderut


Soliga och gröna Madeira väntar. Här utsikten från huset som Fagerströms hyr. Foto: Kirsti Fagerström
Då finländare i allmänhet suckar vid tanke på vintern så finns det de som glatt tittar i almanackan för september.
Snart, närmare bestämt den 28 september, byter Kirsti och Jan Fagerström Finland mot Portugal, och Kimitoön mot Madeira.
– Vi åkte dit flera gånger per år som turister, blev förtjusta i ön och beslöt oss för att som pensionärer bo där en vinter, säger Kirsti Fagerström.

Hyr ett egnahemshus
Förtjusningen har hållit i sig. Det här blir femte vintern som Fagerströms kommer att bo på Madeira där de nu också är skrivna.
– En gång har vi flyttat där, från det färdigt möblerade hus som vi först hyrde till ett omöblerat hus lite längre från huvudstaden Funchal. Vi ville ha egna möbler och hittade sådana lätt, i ett Ikea-liknande varuhus.
– Att det sedan inte finns träd eller trädgård runt huset är lite synd men man kan ju inte få allt. Vi har åtminstone konsert nästan varje natt tack vare alla söta små grodor i grannens bassäng med bevattningsvatten för alla odlingar som omger vårt hus, säger Kirsti Fagerström.
Hon tillägger att ormar inte alls finns på Madeira, inte giftiga spindlar heller – men nog kackerlackor. Dem slipper man inte.
”Pengarna har aldrig räckt till så bra”
Då Fagerströms först flyttade till Madeira tyckte de att pengarna aldrig hade räckt så bra. Fortfarande är det billigt, och det gäller inte minst maten.
– Ett kilo espada-fisk kostar 5,99 euro eller mindre, säger Jan Fagerström.

Espadan har mer tilltalande smak än utseende. Foto Kirsti Fagerström
Espadan är en djuphavsfisk som är väldigt god.
– Vi brukar handla i saluhallen. Allt är färskt. Det enda som jag inte har hittat är kålrötter för julmaten, så det får bli morots- och batatlådor, säger Kirsti Fagerström.
Malt finns inte heller på Madeira så hon brukar ta med malt från Dalsbruk för att kunna baka skärgårdslimpa. Ibland kommer några tuber Kalles kaviar med i kappsäcken.

Tonfisk styckas i saluhallen. Foto: Kirsti Fagerström
Sandaler hela vintern
I vintras var det kanske lite regnigare än vanligt på Madeira, men någon svår sommartorka har det inte varit.
– Här i Dalsbruk har det ju varit varmt så det har räckt till men värmen går snart över. Skönt att veta att man får gå i sandaler hela vintern. På Madeira blir inte ens nätterna kalla. Det finns inte heller uppvärmning i husen men då det regnar använder vi flyttbara elektriska element så det inte blir för fuktigt.
Några nackdelar med att bo där halva året?
– Det blir rätt ensamt. Vi känner inga andra finländare som verkligen skulle bo där. Men vi har vänner som äger andelar i hotell där och besöker Madeira regelbundet så dem umgås vi med, säger hon.
Hur klarar ni portugisiskan?
– Ja, språket är svårt, och det är en Madeira-dialekt som talas där. Vi har gått kurser och särskilt Jan har läst portugisiska. Han är också ekonomiansvarig och sköter medlemsärenden i Suomi-Portugaliyhdistys.
Har ni hunnit upptäcka allt på Madeira ännu?
– Absolut inte, och min hälsa är inte så bra så jag är mest hemma. Jan går fortfarande på levadavandringar, säger Kirsti Fagerström.
Levada betyder bevattningskanal. Det finns 2 000 km sådana för vattnet från den regnigare delen av ön till odlingarna på andra sidan. Längs kanalerna löper stigar som är omtyckta vandringsleder.

Fagerströms ”vinterhus”. Foto: Kirsti Fagerström

Lilla ”husödlan” Ronaldo. Foto: Kirsti Fagerström
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.