Förflytta dig till innehållet

Solceller snart till Dalsbruks hamn

Dalsbruks hamn.

Dalsbruks hamn.

Dalsbruks hamn.  Snart försedd med solceller så båtägarna kan ladda sina båtars batterier med sol-el.


Vid Kimitoöns kommun står utvecklingen av Dalsbruk i fokus i år. En hel del finns på önskelistan gällande hamnen.
En förstärkning av gästhamnsbryggan är redan gjord. Solceller och bänkar är på kommande, liksom en uppsnyggning av tvättrummen i gästhamnens servicehus. Det görs inom projektet Family Port.
Det blir drygt 90 solceller, dels för gästhamnshusen och dels för båtgästerna som sedan kan ladda batterierna med sol-el. Också en laddningsstation för el-båtmotorer ska det bli.
– Mera än så vågar vi inte lova för den här säsongen. Mycket beror på när vi får det miljötillstånd som vi har ansökt om för att kunna gå vidare med planerna för hamnen, säger Greger Lindholm, teknisk chef vid Kimitoöns kommun.
Något bygge av den bro, som enligt godkänd plan skulle byggas tvärs över Bruksviken, är dock inte aktuellt – bron är nog begravd, säger Lindholm.
Det som han däremot hoppas att kommer i gång snart, det är statens flytt av sin förbindelsebåtsbrygga. Den finns nu långt inne i Bruksviken. Det är trångt både för förbindelsefartyget och andra farkoster, och förstås kan förbindelsefartygen ibland störa övernattande gästhamnsbåtar.
Enligt planen ska förbindelsebryggan flyttas till yttre sidan om bränslestationen. Då skulle den nya bryggan ge bra vindskydd.
Så när finns det pengar för en flyttning?
– Helt öppen fråga, säger NTM-centralens Tapani Jaakkola, upphandlingsexpert för skärgårdstrafiken.
Han säger att det har funnits lite ”buffertpengar” som har använts för bryggor, men fjolårets satsning på Utö blev dyrare än tänkt så bufferten finns inte längre.
– Bryggorna ska bekostas från samma moment som trafiken, och den har blivit lite billigare så vi har kunnat satsa på en ny brygga i Utö och just nu i Nagu kyrkby. Men efter det vet jag inte när vi har pengar för ytterligare bryggor, även om vi vet om behoven i bland annat Dalsbruk, Pärnäs, Teersalo och Aspö, säger Jaakkola.
Han hoppas veta lite mera då årets första tilläggsbudget är klar vid midsommartiden.
Jaakkola tillägger att arbetena på Utö blev dyrare eftersom bottnen inte var så hel som undersökningarna visat, och då storleken på stenarna i vågbrytaren måste bli större än ursprungligen planerat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter