Förflytta dig till innehållet

Söktrycket till psykologin vid ÅA har ökat ännu mer de senaste åren

Annina Suominen
sittande kvinna
Hjärnan är komplex, vet Petra Grönholm-Nyman, universitetslärare i psykologi och utbildningslinjeansvarig för psykologin vid Åbo Akademi.

Sett till de svenskspråkiga utbildningarna i Finland har psykologin vid Åbo Akademi ett mycket högt söktryck. Flera år har ämnet lockat flest förstagångssökande hos akademin.

Psykologin har varit populär i årtionden. Men populariteten har ökat ytterligare de senaste åren, konstaterar Petra Grönholm-Nyman, universitetslärare i psykologi och utbildningslinjeansvarig för psykologin vid Åbo Akademi.

– En orsak är att utbildningen leder till ett konkret yrke. Läget på arbetsmarknaden är mycket bra och så gott som alla utexaminerade får arbete. Det är ett utmanande och ansvarsfullt jobb. Utbildningen är mångsidig och man kan arbeta med många olika uppgifter efteråt: inom psykiatrin, som skolpsykolog, som neuropsykolog eller företagspsykolog eller inom rättspsykologin, säger hon.

Och för den som inte vill jobba kliniskt finns det intressanta forskningsmöjligheter.

Att intresset för hälsa och välmående ökat de senaste åren spelar också en roll.

– Det skrivs mycket om hur unga mår och många funderar på hälsa och motion. Det finns många appar som mäter olika saker, som till exempel sömnen. Det ligger i tiden, säger Grönholm-Nyman.

Söktrycket till psykologiutbildning är högt också i resten av Finland.

– Det som är speciellt med ÅA är att vi är lite mindre. Vi kan ha mindre kliniska grupparbeten och flera klientkontakter. Det är kanske lite enklare att genomföra en utbildning på ett mindre universitet.

Grönholm-Nyman har också hört att psykologiutbildningen vid ÅA har ett gott rykte.
– De studerande talar ofta om den goda stämningen och samhörigheten.

20 studieplatser utökades till 23

Antalet sökande som hade psykologi som förstahandsval var 255 i fjol. Totalt sökte 469 personer till ämnet psykologi vid Åbo Akademi i fjol. Året sökte 405 personer in.

Ämnet ekonomi klår den siffran då 830 sökte in dit i fjol. Men till ekonomin antas 90, medan endast 20 antogs till psykologin. Störst söktryck till ÅA i fjol var det till det nya utbildningsprogrammet i farmaci.

I år finns det 23 studieplatser att slåss om vid psykologin, enligt Undervisnings- och kulturministeriets beslut om att utöka antalet nybörjarplatser vid flera högskolor i Finland.

Ungefär hälften av de som söker in till utbildningen kommer vidare till lämplighetsbedömning via betyg och hälften kommer vidare via urvalsprov.

Urvalsproven ändrade för några år sedan så att de baserar sig på bred allmänbildning.

Har det lett till någon förändring då det gäller de som söker?

– Hos oss på psykologin har vi nog en brokig skara studerande varje år. Det är ganska heterogent med även äldre studerande. Efter urvalsprovet eller betygsantagningen genomgår man också en lämplighetsbedömning, där spelar det inte mera någon roll vad man har haft för poäng.

Fler män välkomna

Flera kvinnor än män studerar psykologi vid ÅA. De senaste fem åren har antalet antagna män varit mellan fem och 30 procent.

– Orsakerna till att flera kvinnor väljer att studera psykologi är säkert liknande som för andra kvinnodominerade branscher, det vill säga överlag är det ju flera kvinnor som studerar inom hälso- och välfärdsområdet, inom sociala vetenskaper och även humaniora. Män söker sig i större grad till mera tekniska branscher.

– Det här hänger säkert åtminstone delvis ihop med de förväntningar som ungdomar möter i sin närkrets och i samhället. Det vore dock mycket välkommet med flera manliga sökande.

Den 21 mars återgår ÅA till närundervisning. På psykologin har man haft mera närundervisning än andra ämnen under pandemin då det är nödvändigt för studierna, säger Grönholm-Nyman.

– Vi utbildar människor till ett yrke där de ska agera tillsammans med andra människor, det måste man ju lära sig under utbildningen. Det går inte lika bra via Zoom. Vi har satsat mycket på tillräckligt stora och luftiga test- och terapiutrymmen, munskydd och plexiglas, med mera, säger hon.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter