Söderlångviks museum är en del av fotoutställning i sommar – medan museet renoveras får man ändå en glimt av insidan


Utställningsassistent Kerttu Raittila står utanför gårdens café där Niclas Warius utställning finns i sommar. Foto: Adrienne Westerback.
Om man är bekant med Sönderlångvik gårds museum känner man kanske igen något på fotografierna som nu hänger i Café Vivan på gården.
De flesta föreställer installationer av museets möblemang i de olika rummen, men går man närmare blir detaljerna tydligare.
Gamla prylar som hittills har stått gömda i källaren visas upp och föremål i biblioteket och kontoret tas fram i närbild.
– Niclas Warius har läst på om Söderlångvik gård och Amos Andersons historia för att försöka fånga atmosfären i museet, säger utställningsassistent Kerttu Raittila.
– Sedan har han lagt ihop olika bitar av det i sina verk och gjort en egen tolkning, som ibland gör att det blir lite makabert, men även kanske roligt.

I Niclas Warius fotografier av sina installationer får man en glimt av museets utrymmen och föremål. Foto: Adrienne Westerback.
Temat tar fram det bisarra under en fin fasad
Utställningen Vanitas Chimitoensis i Söderlångvik är en fortsättning på det vanitastema som fotokonstnären Niclas Warius redan tidigare använt sig av i sitt arbete.
Vanitasmålningarna var populära särskilt i Nederländerna under 1600-talet och de fokuserar främst på livets förgänglighet. Ett exempel på det i Vanitas Chimitoensis är bland annat de ruttna äpplena i ett av verken.
Niclas Warius har även velat ta fram det konstiga och bisarra under den fina fasaden, förklarar Kerttu Raittila.
Raittila kontaktade Warius redan förra sommaren eftersom hon ville att han skulle hinna komma och skapa verken innan restaureringen började.
Warius bekantade sig med gårdens huvudbyggnad från vind till källare under hösten och letade efter föremål till sina stilleben.
– Det kändes naturligt att vända sig till honom med tanke på hans tidigare arbeten, och på det här sättet har vi nu fått en del av museet till caféet via hans konst, säger Raittila.

Kerttu Raittila pratar om Niclas Warius verk som hänger i Café Vivan på Söderlångvik gård. Foto: Adrienne Westerback.
Museibyggnadens restaurering förlöper enligt planerna
Renoveringen av museibyggnaden är nu i full gång och därmed håller museet stängt den här sommaren och nästa, men gården är fortfarande öppen och kan besökas som vanligt.
Hittills har restaureringsjobbet förlöpt väl och enligt tidtabell, menar gårdens förvaltare Mikael Jensen.
– Den gamla rappningen har tagits bort, stockar har bytts och taket ska rivas. Insidan börjar man med först till hösten, säger han.
De traditionella sommarevenemangen som tidigare år har ägt rum i museet flyttar därmed nu till caféet och vagnsmuseet istället. Det här gäller bland annat sommaryogan och olika konserter.
Nytt för i år är också äppelplockningsdagarna, som har utvecklats på besökares begäran.
– Det innebär att privatpersoner kan komma för att i grupp plocka sina egna äpplen i trädgården, säger Sabina Magnusson, restaurangansvarig på Café Vivan.
Möjlighet att fota med nålhålskamera i Söderlångvik
Evenmanget Black Kaffinobox som ordnas på gården för femte sommaren i rad kommer däremot fortfarande att hålla till i det gamla garaget.
Workshoppen äger rum 6–7 juli och erbjuder besökare möjligheten att ta fotografier med nålhålskameror gjorda av tomma kaffepaket.
– Det har varit ett populärt evenemang och omkring hundra personer i alla åldrar tittar in under veckoslutet för att prova på hur det fungerar, säger Kerttu Raittila.
Bildkonstnären Hans G. Hästbacka kommer att vara på plats för att berätta om nålhålskameran och instruera i hur bilderna kan tas.
Till hösten ställs de svartvita fotografierna från sommarveckoslutet sedan ut i gårdens café.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.