Sockerstinn salmiakpastill fyller 60 och donerar tiotusentals euro till leoparder

Salmiaksorten Pantteri fyller 60 år i år.
Fazer firar detta genom att donera 30 000 euro till Högholmens projekt Amur som samlar in medel för att skydda de utrotningshotade amurleoparderna i deras naturliga miljö.
Samarbetet mellan Fazer och Pantteri har pågått i över 20 år. De vilda amurleoparderna har nästan tredubblats sedan dess, men arten är alltjämt hotad.
Pantteri är en av de äldsta salmiakprodukterna. Den traditionella pastillen lanserades 1961 av dåvarande Chymos.
Fazer köpte Chymos 1993 och varumärket är numera ett av finländarnas favoriter, enligt Fazer själva.
Produktionstakten är hur som helst hög och varje år tillverkas cirka 1,5 miljoner kilo olika Pantteri-produkter på Fazers fabrik i Villmanstrand.
Kärnan i Pantterikonceptet är sockrade salmiakslantar, men även salmiakdragéer, starka salmiakpastiller och pastiller smaksatta med xylitol tillverkas och säljs.

”Fel” djur på förpackningen
Leopard är ett av de fyra stora kattdjuren i Pantherasläkten. Då Aimo Vuorinen, långvarig förpackningsdesigner på Chymos fabrik, designade Pantteri-omslaget kan man säga att hon tog fel på djuret.
Att hon designade omslaget med en fläckig leopard i stället för en panter visade sig vara ett lyckokast för amurleoparden, skriver Fazer.
Fast en panter är också en sorts leopard — benämningen (svart) panter används för leoparder eller jaguarer som är svarta.
Oavsett vilket djur som är ritat på förpackningen får amurleoparden stöd och i och med Pantteris jubileumsår fördubblar man sin årliga donation till Högholmen.
”En grundläggande förutsättning för livsmedelsproduktionen i framtiden är att den biologiska mångfalden bevaras, och detta kräver långsiktigt engagemang. Det är fantastiskt att se vilka resultat detta långsiktiga arbete har gett upphov till”, säger Sari Sarin, direktör för hållbarhet på Fazer.
Inom projektet Amur har medel samlats in för att skydda amurleoparderna i deras naturliga habitat i gränsområdena mellan Ryssland och Kina.
Internationellt är det gemensamma målet med skyddsarbetet i djurparker att bevara arternas mångfald och möjliggöra att arter återbördas till naturen.
Amurleoparden är ett av de mest hotade kattdjuren i världen.
På Högholmen har det funnits amurleoparder sedan slutet av 1970-talet. Dessutom bedriver Högholmen miljöfostran kring temat kattdjur.
”Djurparkernas amurleoparder fungerar som stamföräldrar till de individer som återbördas till naturen. Vi hoppas att vår unga amurleopard ska inkluderas i projektet. Högholmen kommer att ha en viktig roll även när det gäller flytt av djur till Ryssland”, säger Nina Trontti, chef för skydd och djurhållning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.