Socialkrisen i Pargas drabbar också vuxenarbetet


Krisen inom barnskyddet gäller också övriga sektorer inom den sociala verksamheten. ÅU-foto
Det är inte endast inom barnskyddet i Pargas som personal säger upp sig och påtalar brister i ledarskap, osakligt bemötande av cheferna och ledningens oförmåga att ta till sig av kritik.
ÅU har träffat två personer som har jobbat inom den sociala sektorn med inriktning på vuxenarbete. Den ena har sagt upp sig efter att ha varit sjukskriven en längre tid, den andra är fortfarande långtidssjukskriven.
De berättar om en ohållbar situation också inom vuxensocialarbetet i Pargas där klienternas rättsskydd lider och klienterna inte får den lagstadgade servide de är berättigade till.
Stödet från cheferna är obefintligt och de känner samma sak som socialarbetarna inom barnskyddet: det går inte att jobba på ett etiskt och juridiskt hållbart sätt under den nuvarande ledningen.
– Att vi var sjukskrivna berodde inte på att jobbet var tungt, utan på ett inkompetent ledarskap. Jag fick arbetsförmågan tillbaka då jag bytte arbetsplats och kände att förmännen litade och stödde mig, säger en av dem.
Det är omöjligt att föra en dialog med ledningen och utvecklingsförslag och förbättringsåtgärder som de anställda har kommit med har klingat för döva öron, säger de.
– Ledningen tar inte ansvar för de uppgifter som hör till den och tar inte till sig av kritik. Tar man upp missförhållanden får man höra att man är en besvärlig arbetstagare.
När en av kvinnorna gråtande berättande för enhetschef Heidi Ulriksson att hon var så utmattad att hon inte var arbetsför fick hon till svar att hon tänker för mycket.
Hon skickade också e-post till Ulriksson och social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist där hon listade de utmaningar som hon upplevde i sitt arbete.
Någon respons fick hon aldrig och någon diskussion om vad som borde göras för att få personalen att orka i sitt arbete fördes aldrig.
När hon i januari i år anmälde en chef för osakligt bemötande behandlades anmälan aldrig av vare sig Sundqvist eller personalchef Peter Lindroos. Motiveringen var att anmälaren var sjukskriven och att man inte ville störa henne, trots att hon uttryckligen hade önskat att de tar kontakt med henne trots sjukledigheten. Något svar på hur anmälan har behandlats har hon inte ännu fått.
– Det handlar inte enbart om mig och mitt mående, utan om en förman med flera underordnade.
Båda undrar också varför de inte fick svara på den enkät som gjordes bland de anställda inom socialenheten i samband med barnskyddskrisen för två år sedan.
Stadsdirektör Patrik Nygrén lovade då vända på alla stenar och i mars 2016 skickade Sundqvist en enkät till de anställda för att höra deras synpunkter. Men alla nåddes inte av den ursprungliga förfrågan.
Vissa lades till sändlistan först senare, andra fick den av sina kollegor.
– Vi var ungefär tio personer som först inte fick svara på frågorna. Man fick det intrycket att de som lämnades utanför var de som var mest kritiska.
De tycker båda att Pargas stad haft alla möjligheter att lösa krisen inom socialsektorn redan långt innan den fick offentlighet och nu stöts och blöts i medierna. Vi är många som har påtalat problemen, men våra åsikter har sopats under mattan, säger de.
– Vi har inte velat göra det här offentligt, men det känns fel att inte gå ut och berätta om våra erfarenheter. Det är klienterna som lider då de inte får den service de är berättigade till.
Nu hoppas de att såväl förtroendevalda som tjänstemän tar del av Vänsterförbundets motion i fullmäktige förra veckan. För att gå till bottnen med krisen borde alla nuvarande arbetstagare och de som har sagt upp sig höras för att ta reda på de verkliga orsakerna till massflykten från socialsektorn, i stället för att nöja sig med ledningens bortförklaringar, säger duon.
Också orsakerna till det stora antalet sjukskrivningar bör utredas och de utredningar och åtgärder som utomstående konsulter har gjort bör tas i beaktande.
Kikarens verksamhet ligger nere
Krisen inom socialsektorn i Pargas har lett till att verksamhetscentralen Kikaren har stängt sina dörrar. Kikaren erbjuder sysselsättande verksamhet för långtidsarbetslösa och social rehabilitering.
Syftet är att ordna meningsfull verksamhet åt klienterna och hjälpa dem att återgå till arbetslivet.
Sedan början av januari har centralen varit stängd eftersom handledaren har slutat och verksamhetsledaren Niina Keihäs är sjukskriven.
Några vikarier har inte att anställts trots att Keihäs har önskat det.
– Nu får inte klienterna sådan service de är är berättigade till och som staden är skyldig att ordna, säger Keihäs.
Social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvist svarar per e-post att social- och hälsovårdsnämnden har diskuterat Kikarens verksamhet och att framtiden för verksamheten är osäker. En arbetsgrupp utreder hur den sysselsättande och rehabiliterande verksamheten ska skötas i framtiden.
Hon säger att alla kunder har kontaktats av socialarbetare eller socialhandledare och att nya kundplaner och aktiveringsplaner görs.
Hon säger sig vara medveten om den kritik som har riktats mot henne och enhetschef Heidi Ulriksson och säger att man poängterar diskussioner med personalen. Utvecklingssamtal och teammöten hålls regelbundet och deras dörrar är öppna för all diskussion.
Sundqvist kommenterar också kort frågan om hon har för avsikt att avgå.
– Inte just nu.
Vilken personal ska man då diskutera med månne?
Finns där nån kvar att diskutera med?