Sociala medier ger styrka åt palestinier i Åbo

Jag fördömer allt våld. Samtidigt förstår jag frustrationen och rätten att försvara sitt eget land och sina grundläggande mänskliga rättigheter, något palestinierna inte har.
Medan han har sitt liv i Åbo, lever Zakaria Sayyad på många sätt också ett parallellt liv. Han har haft perioder då han helt kunnat glömma, och perioder då han inte kunnat sluta tänka på Palestina.
– Den som har en familj i ett förtryckt land måste ständigt vara orolig. Det är allt annat än ett privilegium.
De senaste händelserna
De senaste våldsamheterna flammade upp i mitten av maj och pågick i elva dagar på flera ställen i Israel och de palestinska områdena. Över 200 personer dödades, 12 av dem på Israeliskt område. Över 60 barn miste livet. Tusentals palestinier har förlorat sina hem.
Sedan eldupphöret den 20 maj har de israeliska lufträden och Hamas raketer tystnat, men våldet har fortsatt på gatunivå.
”Världens största utomhusfängelse”
Internationellt kallas striderna som pågått i decennier ofta för en politisk eller religiös konflikt.
För Zakaria Sayyad och många andra från den palestinska diasporan är det ingetdera.
– Det handlar om något så fundamentalt som mänskliga rättigheter. Gaza är världens största utomhusfängelse. Vem vill inte försvara rätten att leva fri från förtryck?

Sayyad är trött på att palestinier likställs med den terroriststämplade gruppen Hamas, som funnits till sedan 1987. Sådana föreställningar bygger på bland annat rasism och stereotypier som får ta plats i västerländska medier, säger han.
– Jag fördömer allt våld. Samtidigt förstår jag frustrationen och rätten att försvara sitt eget land och sina grundläggande mänskliga rättigheter, något palestinierna inte har.
Bland annat människorättsorganisationerna Human Rights Watch och israeliska B’Tselem har likställt palestiniernas situation med apartheid.
Kollektiv i Åbo
Sayyads syster Nora Sayyad har länge varit en aktiv förespråkare av mänskliga rättigheter och olika minoriteter i Finland. Hon är en av grundarna till det nya kollektivet Palestinian Voices Finland, där också Zakaria är involverad.
Kollektivet är baserat i Åbo och Helsingfors.
Zakaria var också med och arrangera de två demonstrationerna i Åbo där totalt över 300 personer deltog.
– Den som vill engagera sig kan ta kontakt med Palestinian Voices Finland. För den som är blyg och inte vill stå på gatan och ropa räcker det att dyka upp. Alla ansikten och all synlighet i sociala medier hjälper, säger han.
Stor genomslagskraft
I Israel och de palestinska områdena, men också globalt, har sociala medier nu haft en stor genomslagskraft.
Maria Leppäkari, som leder det Svenska teologiska institutet i Jerusalem, säger att sociala medier gett våldsamheterna en ny dimension.
Lokalt har sociala medier inneburit en ny, större plattform. På många håll i världen har tusentals, speciellt unga – palestinier, judar och andra – demonstrerat för att visa solidaritet, och sätta press på sina regeringar.
– Vi palestinier har alltid varit medvetna om vad som händer i Palestina och Israel. Men tidigare när vi pratat om det har det inte funnits intresse, eller så har det helt fösts åt sidan. Det har känts frustrerande, säger Sayyad.
Också i Finland, och Åbo, har sociala medier hjälpt mobilisera folk – mer än Sayyad upplevt det förr.
– Folk har engagerat sig mer än någonsin tidigare. Jag hoppas det fortsätter, att intresset inte dör ut så att vi kan åstadkomma förändring.
”Finland har sin egen historia”
Sayyad och Palestinian Voices Finland skulle hellre se att diskussionen fokuserar på palestiniernas begränsade rörelsefrihet, än att prata om en religiös konflikt mellan två jämbördiga styrkor.
Här har demonstranter bland annat krävt att finska regeringen lägger ner sin vapenhandel med Israel.
– Finland har sin egen historia och folk här har tvingats oroa sig för sina nära, sitt hemland och sin kultur. Jag hoppas att finländare den vägen kunde sympatisera med det palestinier genomgår nu.

De senaste våldsamheterna blev också en personlig milstolpe för Sayyad.
– Nu kommer jag aldrig att släppa Palestina. Från och med nu blir det ingen paus. Jag ser det som mitt ansvar, och allas ansvar, att stå upp för mänskligheten.
Palestinian Voices Finland
Ett nygrundat kollektiv som vill föra fram palestinska röster i Finland, och situationen i de palestinska områdena på Gazaremsan och i Västbanken.
Så här beskriver personer bakom kollektivet dess värderingar:
”Rörelsen välkomnar inget hat mot någon folkgrupp.”
”Antisionism är inte det samma som antisemitism – Palestinian Voices Finland är inte mot judar.”
”Vi är mot:
- förtryck
- ockupation
- diskriminering
- apartheid
- rasism.”
Kollektivet finns på Instagram.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.