Förflytta dig till innehållet

Snygga skärbräden görs på Kimitoön

Marknadsföringen är en utmaning. Jan Lindroos säljer sina skärbräden direkt eller via K-affären i Dalsbruk, där de uppskattas av bland andra köttmästare Christer Ek, som syns i bakgrunden.


Om man befinner sig på Kimitoön och blicken faller på ett rätt nytillverkat särskilt snyggt skärbräde i trä så är det mycket möjligt att upphovsmannen heter Jan Lindroos och bor i Vestlax.
Förstås kan man hitta hans skärbräden också någon annanstans. Till exempel på Åland där ett skärbräde nyligen hamnade efter en liten Facebook-tävling som han ordnade på sin Fb-sida, för att bli mer känd.
– Det lyckades rätt bra för drygt 10 000 personer såg inlägget, säger Lindroos.
Han har tillverkat skärbräden i 1,5 års tid, efter att först ha gjort ett för det egna hushållet och då märkt att det var ett arbete han gillade. Nu tillverkar han dem enligt efterfrågan, i ask, ek, björk eller lönn, alltså trädslag som inte är så porösa. Sedan oljar han in skärbrädena med paraffinolja.
– Sköter man ett skärbräde rätt kan det hålla livet ut, säger han.
Många av hans skärbräden är randade i olika trädslag som han har hyvlat, sågat, limmat ihop, slipat och fräst kanterna på. Dessutom är skärbrädena brännstämplade med Lindroos namn.
Starten kan vara tre meters plankor som är 200-300 millimeter breda och 50 millimeter tjocka. Allt är trävirke från Kimitoön, en hel del köpt från Sjölax gård.
Jan Lindroos kan också konsten att restaurera gamla möbler, eller göra dockmöbler, eller måla, eller egentligen det mesta.
– Jag har sedan barnsben varit med pappa då han har sågat virke och byggt så jag har lärt mig efterhand, säger Lindroos som har döpt sitt företag till Jans möbel och målning.
Just nu restaurerar han en gammal gungstol, och så har han jobb med att måla och bygga.
Tillverkar du också nya möbler?
– Ja, men konkurrensen är rätt hård då det finns så billiga fabrikstillverkade möbler. Men intresset för att ta vara på gamla möbler har hållit i sig och det är jag glad för. Det är en fin känsla när man får restaurera en gammal möbel som någon jobbat med och satt ner otaliga timmar på – det märker man i kvaliteten.

En teakrand i mitten. För att få variation gjorde Jan Lindroos ett skärbräde med en mörk rand av teak i mitten (annars används bara virke från Kimitoön) och så fällde han in en ljus diagonal slinga av björk. Också kanterna är av björk men mitten av ask. Foto: Oscar Sandberg


Ask och björk ger ränderna. Om man oljar in sitt skärbräde regelbundet kan det hålla livet ut. Foto: Jan Lindroos

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter