Snygg Beach i Hansa är inte snygg – kampanj mot nedskräpning ska ha avskräckande effekt
Nu återanvänds sanden efter sandkake-FM på Hansatorget. Programmet Snygg Beach (Siisti Biitsi) tar över, men någon snygg strand blir det inte. Istället visas konsekvenserna av nedskräpning på stranden.
Snygg Beach är Håll Skärgården Ren rf:s städtalkoprogram för stränder.
– Målet är att fånga besökarnas uppmärksamhet och väcka känslor, säger Ida Sandberg, kommunikationsexpert vid Håll Skärgården Ren.
Hon hoppas på att folk reagerar när det fysiskt visas upp hur stränder faktiskt kan se ut, och lär sig plocka bort sina egna skräp från stränderna och havet. Människornas enskilda handlingar gällande nedskräpning har en större påverkan än vad man egentligen tror.

Det viktigaste är att få bort eget skräp från stränderna och haven, men man kan också själv ordna städtalko.
– Att plocka bort eget skräp talas det mycket om, men det finns ändå mycket skräp på stränderna, säger Sandberg.
Nytt liv till den väldiga sandmängden
Det var Hansakvarterets marknadschef Hanna-Maria Sjöbrings idé att återanvända sanden och kontaktade Håll Skärgården Ren.
– Tusen kilo sand skulle ha dumpats på soptippen, säger Sjöbring.
Många av Hansakvarterets besökare stannade upp och tittade på sandkakorna, och Sjöbring hoppas nu på samma effekt med den skräpiga stranden.
Hansakvarteret ligger centralt och har alla typer olika kunder, så Sjöbring hoppas att folk ser på den skräpiga stranden, läser skyltarna och sedan har det i åtanke nästa gång man vistas ute.

Att driva samarbeten med välgörenhetsorganisationer hör till Hansakvarterets hållbarhetsplan och Sjöbring anser att de kommit långt på både miljö och den sociala fronten.
– Hansakvarterets personal ska på fredagen själv gå och plocka skräp, säger hon.
Tobaksfimpar och plast är de största bovarna
De största bovarna på stranden är tobaksfimpar och plast. Tobaksfimpar är det skräp som förekommer mest.
Plast är i sin tur extra skadligt eftersom det efter en tid bryts ner till små partiklar, men aldrig försvinner helt och hållet, speciellt från vatten.
Snygg Beach har från att de började för åtta år sedan fört statistik på hur mycket skräp som årlige plockats bort från stränder. De för även statistik på ständers tillstånd och på vilka stränder det mest finns skräp på. Snygg Beach är den enda organisationen som i denna uträckning lagrar information om Finlands stränder och antalet skräp som plockats.
Nu finns det även en applikation, som gör det lättare att skicka in information om talkon man själv ordnat och skräp man samlat.
Julia Jännäri, programchef för Håll Skärgården Ren hoppas på att de konkreta siffrorna som finns på deras hemsida väcker uppmärksamhet om det stora antalet skräp som finns och ökar folks vilja att gå ut och plocka skräp.
– Tanken med Snygg Beach är att skapa ett enkelt sätt att göra gott för miljön, säger Jännäri.

Hon poängterar även att man inte ska vara för hård mot sig själv då man plockar skräp, utan många bäckar små blir en stor å. Snygg Beach rekommenderar att man använder handskar när man går ut och plockar skräp, men mycket mer än så behövs inte.
– Ett skräp bort från naturen är alltid ett skräp bort från naturen, säger Jännäri.
Det är sociala media profilen Joalin Loukamaa som skyltar kampanjen med att plocka skräp från ständerna, vilket är något Jännäri är nöjd över eftersom det visar att skräpplockning inte är något pinsamt utan vem som helst kan göra det.
Kampanjen på Hansatorget är framme tills midsommarveckan. Sjöbring håller på att kontakta förskolor och dagis som skulle ha nytta av sanden, så att den än en gång får nytt liv.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.