Förflytta dig till innehållet

Snusfrågan uppe igen – SU och SFP vill att Finland ansöker om undantag från EU

Snusdosa

Social och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp föreslår att gränsen för resandeinförsel för snus sänks från 1 000 gram till 100 gram per dygn. En dosa väger mellan 20 och 40 gram. Foto: SPT


Finland ska vara rökfritt 2030. För att uppnå målet föreslår Social- och hälsovårdsministeriet att importen av snus och cigaretter kraftigt ska begränsas.

Svensk Ungdom och Svenska folkpartiet är inte alls lika övertygade om att det är rätt väg att gå.
Svensk Ungdom vill att nästa regering ska ansöka om dispens från EU för att släppa snuset fritt.
– Tobaken är ett avsevärt mycket större folkhälsoproblem än snuset. Om Finland ska bli rökfritt behöver snuset tillåtas, säger förbundsordförande Christoffer Ingo i ett pressmeddelande.
Svenska folkpartiet, backar upp sin ungdomsorganisation. Men det kommer inte att bli någon stor valfråga i kommande riksdagsval, säger SFP:s partisekreterare Fredrik Guseff.
– Vi är kritiska till snuspolitiken i dag, men det är snarare en fråga för enskilda kandidater framom att partiet skulle ha det högt på agendan i valet, säger han.

Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo tycker att tobaken är ett större hälsoproblem än snuset. Foto: Ari Sundberg/SPT

”Snusare blir smugglare”

Social och hälsovårdsministeriets arbetsgrupp vill uttryckligen ingripa mot den stigande snustrenden. Därför föreslår gruppen att gränsen för resandeinförsel för snus sänks från 1 000 gram till 100 gram per dygn. En dosa väger mellan 20 och 40 gram.
– Vanliga snusanvändare blir i praktiken smugglare och det är ju inte önskvärt. Tanken är att komma åt den svarta handeln, och den kommer man åt på helt andra sätt, säger Guseff.
Enligt Guseff går Finland redan mot det bättre hållet. Människor lever ett mer hälsosamt liv.
– Attityden till tobak har förändrats. Jag tror att det är bättre att jobba för att sporra hälsosamma vanor och att ändra folks attityder än att införa begränsningar.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter