Snön ska säkras med nya metoder – ”snöviskarens” senaste modell först ut i Pargas

Det är ingen hemlighet att Pargas IF:s skidsektion varje år jobbar hårt för att det ska gå att skida så länge som möjligt i Finby. De senaste tre vintrarna har man lagrat konstsnö under sågspån i stora högar nedanför skidtornet, men nu ska man testa en ny metod.
– Det hänger egentligen ihop med att vi oberoende hade blivit tvungna att köpa in nytt sågspån, eftersom mellan 20 och 25 procent av spånet går till spillo varje år. Priset på sågspån har faktiskt gått upp, vilket gör att den mängd vi behövt hade kostat uppemot 15 000 euro, säger skidsektionens ordförande Patrick Johansson.
OS-snöguru ligger bakom
Där kommer företaget Snow Secure in i bilden. Företaget grundades som ett enmansföretag 2005, men har växt enormt sedan dess och har nu kunder både i Finland och internationellt. Grundaren Mikko Martikainen är något av en guru i snölagringskretsar. Han kallas internationellt för ”Snow Whisperer”, fritt översatt alltså snöviskaren, och har bland annat sett till att man hade snö för vinter-OS i såväl Sotji 2014 som Pyeongchang 2018.
– Vi har också tidigare varit i kontakt med företaget och förra sommaren bekantade vi oss med deras projekt i Kannonkoski där de lagrat snö med den här metoden. Försäljningschefen heter Kalle Palander, så han var den första jag snackade med, berättar Niklas Westerlund som är banansvarig för skidsektionen.
”Finska marknaden räcker inte”
Martikainen var själv på plats under lördagen då snöhögen på uppskattningsvis 4 000 kubikmeter täcktes in.

– Eftersom det här är en ny modell så är vi på plats och kollar hur allt fungerar. Samtidigt får vi värdefull information och ser hur det går i praktiken, säger Martikainen som är imponerade över Piffens cirka 15 man starka talkogäng som jobbar med mattorna.
Snow Secure har för närvarande ett tiotal kunder i Finland, nya för den här vintern är bland annat Tammerfors och Tavastehus medan skidcentren i norr redan länge varit med.
– Men faktum är att den finska marknaden inte är tillräckligt stor, utan vi måste sikta mot Europa. Men först ska produkten vara så långt förädlad att vi kan hävda oss där.
Många patent
Metoden bygger på att man med stora, dragspelsformade mattor, täcker in hela snöhögen. Det undre lagret av tjockare mattor täcks sedan över med en fleeceduk modell tjockare. Med den här metoden bildas det kondens mellan de två lagren av mattor som ger ytterligare isolering.
Enligt företaget kan man med deras metod minska snöförlusten under en sommar till 5–10 procent, då man med traditionella lagringsmetoder, såsom sågspån, har en förlust mellan 20 och 60 procent.

Snow Secure har flera internationella patent för olika delar av helheten, vilket är ett måste för att det ska finnas ekonomi i arbetet på sikt. Företaget samarbetar med Finnfoam, som specialiserat sig på isoleringsmaterial. Det är deras isoleringsskivor som finns inne i mattorna.
Stor investering, men betalar tillbaka sig fort
– Den modell som vi nu bestämt oss för att investera i är dessutom helt ny och resultatet av flera års produktutveckling. Vi är först ute med att ta den i bruk. Investeringskostnaden ligger kring 30 000 euro, men mattornas livslängd beräknas vara mellan 15 och 30 år. Enligt våra beräkningar borde investeringen betala tillbaka sig inom 4–5 år, säger Johansson.
Att täcka snöhögen med mattorna är sist och slutligen inte så invecklat och sköts behändigt med en liten vinsch som till exempel kan monteras på en terränghjuling. Vintertid förvaras mattorna i säckar som till exempel kan fungera som reklampelare vid skidstadion.

– Vi säker som bäst olika samarbetspartners som eventuellt vill vara med och understöda sektionen i det här projektet, som gynnar både våra juniorer, aktiva och den breda allmänheten i Pargas, påminner Johansson.
Den frivilliga spåravgiften är ett sätt för den breda allmänheten att delta.
Ursprungligen var det meningen att snöhögen i Finby, uppskattningsvis kring 4 000 kubikmeter, skulle täckas in redan under torsdagen, men på grund av vinden och det utlovade snöblandade regnet bestämde man sig för att vänta till lördagsmorgonen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.