Snipp, snapp, snut, är det så här sagan om entimmeståget tar slut?

Nu tar städer och kommuner strid med staten om det som tidigare hette Entimmeståget, men som nu har fått ett alldeles nytt namn i Västbanan. När alla redan hade fokus på julfirandet fattade nämligen regeringens finanspolitiska ministerutskott beslutet om ansvarsfördelningen i projektbolaget: 51 procent för staten och 49 procent för kommunerna.
Nu protesterar kommun efter kommun mot denna fördelning som de anser vara djupt orättvis.
I samma veva fattade nämligen samma utskott beslut om hur ansvaret ska fördelas mellan stat och kommuner när det gäller banprojektet till Helsingfors-Vanda flygplats.
Där står staten för 70 procent,medan kommunerna bara behöver dela på 30 procent av ansvaret.
Till exempel Lojo har en andel på 4,84 procent i Västbanans bolag.
Lojos stadsdirektör Pekka Puistosalo har redan sagt (HS 9.1) att den nya finansieringsmodellen är katastrofal, ur kommunalekonomisk synvinkel.
På måndag väntas Åbo sälla sig till kören som skriker ”Oskäligt!”.
Västbanans nya ägar- och finansieringsmodell är ett smart drag av regeringen.
Staten behåller majoriteten med sina 51 procent. Det betyder att de andra delägarna, det vill säga kommunerna kan skrika sig hesa i protest. Staten kan ändå göra som den vill och köra över de andra, även om de skulle vara samstämmiga.
Åbo stadsstyrelse föreslås till och med sätta en deadline för hela snabbtågsprojektet.
Har entimmeståget, det vill säga Västbanan, inte blivit verklighet senast år 2040 så ska kommunerna kräva att få tillbaka det som de har satsat i projektet av staten.
Det är intressant att Åbo stad nu ställer sig upp och ilsket stampar med foten. Samma stad har haft entimmeståget som sitt viktigaste projekt inför regeringsförhandlingarna.
Åbos egen Petteri Orpo har lagt ner mycket prestige på att den snabba tågförbindelsen mellan Åbo och Helsingfors ska bli av.
Nu skriker hans egen hemstad att den inte har råd att bära ett så här stort ekonomiskt ansvar för projektet.
Staden har gjort en budget med underskott för i år, trots sparåtgärder värda fyrtio miljoner euro.
Då har Åbo inget annat val än att ta sitt förnuft till fånga, oberoende av hur mycket stadens egen statsminister har drivit på entimmeståget.
Åbo har helt enkelt inte råd med Västbanan, om inte staten betalar en större andel. Och det vill staten uppenbarligen inte göra.
Nu gör staten en snygg manöver, för att ha ryggen fri och glorian rak. I stället för att det blir regeringen som måste fälla det ekonomiska miljardprojektet Västbanan skjuter man över ansvaret på kommunerna.
Genom att öka kommunernas finansieringsandelar, i en situation där de fortfarande försöker hämta sig efter den ekonomiska chock som vårdreformen förde med sig, gör regeringen deras situation mer eller mindre omöjlig.
Nu gör staten, det vill säga Petteri Orpos regering, så att det ser ut som om det är kommunerna som tar livet av entimmeståget.
Staten kan med andra ord rycka sorgset på axlarna och bara djupt beklaga att det inte blir något entimmeståg, eftersom kommunerna inte förstår sitt eget bästa och därför inte betalar vad de borde.
Det passar Orpos regering mer än väl att skylla på kommunerna, eftersom det har varit Samlingspartiets huvudsakliga mål i Egentliga Finland att förverkliga Entimmeståget.
Nu har visserligen något beslut om att den här snabba tågförbindelsen ska byggas eller icke inte fattats.
Men om också projektets stora pådrivare Åbo med sina13,25 procentbörjar hojta att man inte har råd att gå med på de villkor som staten nu har ritat upp, så kan man undra vad det blir kvar av alltihop.
Trafikledsverket har redan tidigare sagt att snabbtågsprojektet kommer att gå på förlust om det blir av.
Fyra miljarder euro är väldigt mycket pengar för något som kritikerna redan länge har sagt aldrig kommer att handla om bara en timme, utan snarare en och en halv timme, mellan Åbo och Helsingfors.
Kanske den nya finansierings- och ägarmodellen är en win–win-situation för alla?
Statsminister Petteri Orpo kan bara beklaga att inte kommunerna bär sin del av bördan av ett sådant betydelsefullt samhällsutvecklingsprojekt, och därmed rädda sitt ansikte, om och när entimmeståget läggs ned.
Åbo stad och de andra kommunerna kan bara beklaga att de måste ta sitt ansvar för den egna ekonomin. Därmed kan de dra sig ur projektet, trots all prestige som åtminstone Åbo har lagt ner i det hittills.
Den allra största vinnaren är naturligtvis skattebetalarna som slipper betala, oberoende av om projektet kallas Entimmeståget eller Västbanan.
Snipp, snapp, snut, var det så här sagan om entimmeståget tog slut?
Jodå, jag tackar gärna för att skattebetalare som jag aldrig i livet kommer att återvända till åbo som helt och hållet fortsätter att stryka bort all vettig utveckling dvs varken bättre förbindelser till Helsingforsregionen på skenor, och Nordens överlägset största stadsregion på en halvmiljon människor som helt och hållet saknar lokal spårtrafik. Pga krafter som Wiik, Halonen, Achren och en massa andra som fortsatt bestämmer över oss från yngre generationer blir det aldrig någon frisk hållbar utveckling på skenor, ingen västbana (kustbanan är inte ens säker!), inga lokaltåg och inga spårvagnar i Åbo – alltså stryker åbo helt och hållet sin framtid som är fullständigt oundviklig. Nu önskar jag att med framtidsträvande skribenter skulle återkomma till ÅU nu efter Wulff- diskussionen har spårat ut igen.
Ja halleluja om vi vore så lyckliga att detta vurmande för en icke-nödvändighet som detta entimmeståg (som inte ens är det) tar slut och planen stryks!
Det skulle ALLA vinna på. Det är såå inte värt pengarna för 20 minuter!
Samma gäller spårvägsgalenskapen till Åbo. Stryk medan tid är!