Förflytta dig till innehållet

Snart utbildas välfärdsanalytiker i Finland – bland annat i Satakunta

Unsplash.com
En kvinna och en man framför en white board.
En välfärdsanalytiker ska känna till vårdarbetets rutiner och ska dessutom kunna analysera olika slags data.

Från och med nästa höst kan man få behörighet som välfärdsanalytiker vid yrkeshögskolorna i Satakunta och Lappland, och de första utexaminerade når arbetsmarknaden 2023. Det meddelar Finlands innovationsförbund Sitra i ett pressmeddelande.

En välfärdsanalytiker ska känna till vårdarbetets rutiner och ska dessutom kunna analysera olika slags data – så ska den utveckla både det vardagliga vårdarbetet och social- och hälsovårdstjänsterna i till exempel välfärdsområden.

Utbildningen pilottestades som ett samarbete mellan Sitra, Satakunta yrkeshögskola, Tammerfors universitet och tekniska universitetet i Tallinn under 2017 och 2018.

– Pilotprojektets centrala lärdom var att också en lättare analyskompetens märkbart stöder identifieringen av kundernas behov. Kompetensen hjälper också att hitta lösningar i det splittrade servicesystemet för social- och hälsovården, och det stärker både kundupplevelsen och tjänsternas kostnadseffektivitet, säger Tuula Tiihonen, ledande sakkunnig vid Sitra och ansvarig för pilotprojektet.

Kan också stöda individuell hälsoträning

Analytikern är tänkt att bli en viktig del av social- och hälsovårdsarbetets vardag, utveckling och ledning, där data har en allt viktigare ställning.

– Välfärdsanalytikernas uppgift är att hjälpa den övriga personalen. Tiden och kompetensen hos de som arbetar med patienter räcker ofta inte till för en djupare analys av verksamheten, säger Tiihonen.

Analytikernas kompetens kan också utnyttjas för att stöda individuell hälsoträning och förebygga sjukdomar.

Ansökan till det nya utbildningsprogrammet öppnas i mars. I den första ansökan erbjuder yrkeshögskolorna i Satakunta och Lappland sammanlagt cirka 80 studieplatser och utbildningen pågår mellan ett och två år, beroende på bakgrunden.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter